1. 0

Ako využívať bylinky zo záhrady

18. July 2022

Na silu prírody ukrytú v liečivých bylinkách sa spoliehali naše staré a prastaré mamy od nepamäti. Pri príprave liečivých čajov, mastí a sirupov využívali bylinky rastúce priamo v ich záhradách, blízkych lesoch či na lúkach. Aj v dnešnej rýchlej dobe, kedy strácame kontakt s prírodou a pre pohodlnosť siahneme radšej po tabletkách, má používanie liečivých byliniek doslova svoje čaro. Tieto poklady z prírody nám pomáhajú pri rôznych bolestiach, kŕčoch, exémoch buď samostatne alebo ako doplnok pri liečbe klasickými prostriedkami. Poďte sa inšpirovať, aké liečivé bylinky sa u nás najčastejšie pestujú a ako ich môžete využiť.

Medovka lekárska

Medovka lekárska má rada svetlé miesta, ale aj polotieň. Zbierajú sa jemné voňavé listy za suchého a slnečného počasia ešte pred kvitnutím. Pestovať ju môžete aj v kvetináčoch. Korene medovky rastú do hĺbky 20-30 cm, odporúčame preto zvoliť optimálnu veľkosť kvetináča.

Medovku treba sušiť na tmavom a vzdušnom mieste a skladovať na suchom mieste maximálne jeden rok, pri dlhšom skladovaní stráca účinné látky. Pomáha pri migréne, nachladnutí, kašli, tráviacich ťažkostiach, pri poraneniach kože, pôsobí upokojujúco, prečisťuje organizmus od škodlivín, má antibakteriálne účinky a podporuje imunitu.

Keďže medovka znižuje schopnosť koncentrácie, odporúča sa užívať večer. Vďaka podmanivej chuti je výborná na prípravu čajov a na dochutenie pokrmov. V lete vás osvieži chutná limonáda pripravená z čerstvých listov medovky zaliatych vodou s kockami ľadu, dochutená kolieskami limetky a trstinovým cukrom.

Bazalka pravá

Bazalka potrebuje pre svoj rast dostatok slnka, tepla a vody. Môžete si ju kúpiť aj v kvetináči a pestovať doma na okne či balkóne. Pri rezaní vňate nechajte určitú časť stonky, aby mohli vyrásť nové rastlinky. Najčastejšie sa používajú čerstvé alebo sušené listy, ale zužitkovať môžete aj kvety a stonky. Sušte ju na tmavom a dobre vetranom mieste, najlepšie zavesenú vo zväzkoch.

Bazalku môžete skladovať v mrazničke v mikroténovom vrecúšku. Svoju chuť si najlepšie zachová v sklenenej uzatvorenej nádobe zaliata slnečnicovým olejom. Nemala by chýbať v kuchyni žiadneho gurmána, používa sa pri príprave domácej pizze, omáčok, šalátov, cestovín a pesta. A potom smelo na prípravu garden party!

Táto bylinka má antibiotické a protizápalové účinky, znižuje krvný tlak, stres, úzkosť, pôsobí výborne pri problémoch s nadúvaním, močovými cestami, infekciami uší, odvar sa používa ako kloktadlo pri zápaloch v ústnej dutine. Vyskúšajte aj vy!

Mäta pieporná

Mäta má rada polotienisté, nie veľmi slnečné miesto a dostatok vody. Pestuje sa na záhrade, dobre sa jej však darí aj v črepníkoch na balkóne alebo okennom parapete. Ak má byť zároveň okrasnou bylinou, hodí sa do moderných i vidieckych záhrad. Najväčší obsah účinných látok má na začiatku leta ešte pred kvitnutím. Zbierajte jednotlivé listy alebo olistené stonky. 

Sušte ju vo zväzkoch v tmavej, teplej a suchej miestnosti, ideálne v podkroví, skladujte vo vzduchotesných nádobách. Ak sa rozhodnete mätu zamraziť, jej listy nasekajte nadrobno, vložte do téglikov a umiestnite do mrazničky. Pre jej nezameniteľnú výraznú chuť je obľúbená do limonád, dezertov, či zmrzlín. Vo forme čaju pomáha pri problémoch s nachladnutím, zápale priedušiek, trávením, uľaví od bolesti zubov, prínosových dutín, horúčky. Herpes ošetrený v počiatočnej fáze odvarom z mäty neprepukne do plnej miery.

Šalvia lekárska

Účinky šalvie sú známe už z čias stredoveku, kedy bola považovaná za mocný všeliek.

Šalvia má rada veľa tepla, svetla a suchšiu pôdu. Pestovať ju môžete na záhrade, v parenisku, ale aj v kvetináči. Zbierajte listy a vňať ešte pred kvitnutím. Sušte vo vzdušnej tmavej a teplej miestnosti a skladujeme v uzatvárateľných nádobách.

Látky obsiahnuté v šalvii podporujú trávenie, zdravé fungovanie dýchacích ciest, imunitu, zmierňujú nadmerné potenie, prispievajú k harmonizácii hormonálnej rovnováhy u žien, zmierňujú stres a vyčerpanosť. Vo forme obkladov šalvia pomáha pri hojení kože a ako kloktadlo podporuje hojenie slizníc. Ženy tiež ocenia jej blahodárny vplyv na zdravie vlasovej pokožky vo forme prírodných šampónov a sér na vlasy.

Ako korenie použite čerstvé i sušené rozdrvené listy, hodí sa k rybám, zverine, syrom a v kombinácii s bazalkou a rozmarínom na prípravu bylinkového masla. Fantastické tipy na kulinárske zážitky nájdete aj v našich časopisoch o varení.

Levanduľa

Vďaka svojim modrofialovým kvetom a príjemnej vôni sa u záhradkárov teší mimoriadnej obľube. Levanduľa má rada teplé a slnečné miesta, dobre znáša sucho a horúce letá. Počas letných horúčav za plného kvitnutia zbierame 15-25 cm dlhé stonky s kvetmi, ktoré uviažte do kytičiek a sušte zavesené smerom nadol na suchom a tmavom mieste. Ak chcete sušiť len kvety, odporúčame sušenie na site.

Čaj z levandule podporuje kvalitný spánok, pôsobí antibakteriálne a protizápalovo. Pomáha pri migrénach, popáleninách, uvoľňuje stres a napätie, kúpeľ z levandule uľaví boľavým nohám. Je osvedčeným bojovníkom proti šatovým moliam, dodáva príjemnú arómu vonným sviečkam i parfémom. Ako súčasť provensálskeho korenia ochutí pečené mäso, jedlá z húb, používa sa do dezertov, pečiva i zmrzliny. Šikovné gazdinky dokážu z levandule pripraviť lahodný sirup na prípravu chutnej limonády.

Rozmarín lekársky

Pre jeho pekný vzhľad a príjemnú vôňu si našiel miesto na našich záhradkách i balkónoch. Rozmarín obľubuje polotieň a miesta chránené pred vetrom a chladom. Pri jeho polievaní by ste mali byť opatrní, nemá rád príliš prevlhčenú pôdu. Zbierajte len zelené nedrevené výhonky, ktoré používame buď čerstvé alebo sušené. Po dokonalom vysušení, na ktoré potrebuje rozmarín dostatok času, lístky podrvíme a uskladníme v dobre uzavretých tmavých nádobách bez prístupu vlhkosti.

Vďaka svojej špecifickej chuti a vôni, ktorú nestráca ani pôsobením vysokej teploty, je veľmi obľúbeným korením v stredomorskej kuchyni. Postará sa o dochutenie akéhokoľvek jedla, zároveň to však s jeho použitím neprežeňte. Jeho účinky uľavia telu pri chrípkových stavoch, migrénach, astme a nespavosti. Vďaka jeho silným čistiacim vlastnostiam je súčasťou kozmetických prípravkov na mastnú a aknóznu pleť. Olej z rozmarínu uvoľňuje napäté svalstvo.

Tip na osviežujúcu limonádu na horúce letné dni:

Do džbána vložte za hrsť mäty, medovky a pár kvetov levandule. Pridajte 2-3 polievkové lyžice čučoriedok, zopár kociek ľadu, zalejte vodou a letné osvieženie je na svete.

Príroda ponúka ešte veľa byliniek, ktoré si zaslúžia svoje miesto vo vašej záhradke. Za všetky vyberáme oregano, tymián, majorán, koriander, kôpor, fenikel, ligurček, harmanček, pažítku, petržlen.

Treba brať do úvahy, že liečivé bylinky sa môžu v kombinácii s liekmi alebo navzájom medzi sebou priaznivo i nepriaznivo ovplyvňovať. Aby sme sa vyhli zbytočným zdravotným ťažkostiam, je vhodné sa poradiť s odborníkom.

Pre viac inšpirácie nazrite do ponuky našich časopisov o pestovaní a chovateľstve. Určite si prídete na svoje.

Autor: Adela Jasenovcová

Súvisiace články


Umelá inteligencia verzus ľudská inteligencia.Ohrozuje alebo pomáha?

Čitať viac
30
May

Máš FOMO aj ty? Takto z toho vyviazneš

Čitať viac
19
June

9 skvelých tipov na garden party

Premeňte vašu záhradu na čarovné miesto a doprajte vašim hosťom nezabudnuteľné spomienky!

Čitať viac
13
May