Zdravé recepty po veľkonočných sviatkoch

Všetci občas mávame ilúziu, že počas veľkonočných sviatkov kalórie neexistujú. Ach, bodaj by to bola pravda! Veľká noc je však za nami, dni sa otepľujú, zhadzujeme vrstvy oblečenia a zisťujeme, že to, čo sme možno horko-ťažko schudli po Vianociach, sme znovu nabrali počas (necelého) veľkonočného týždňa. Ak máte pocit, že ste sa počas uplynulých dní trochu viac rozmaznali sviatočnými dobrotami, nie ste v tom sami. Dobrá správa je, že nepotrebujete drastické diéty typu polystyrénové chlebíky s bezkalorickým druhom vody. A ani platiť si zástupy trénerov, z ktorých budete mať ešte väčšie nervy a frustráciu. Stačí zopár jednoduchých a zdravých receptov, ktoré naštartujú váš organizmus a dodajú vám novú energiu.
Poďme si teda spoločne pripraviť recepty, ktoré nebudú len o chrúmaní zelených listov, ale ktoré vás prekvapia jednoduchou prípravou a taktiež výbornou chuťou.
1. Vajíčkové raňajky
Ingrediencie:
- 3 vaječné bielka + 1 celé vajce
- 1 šálka baby špenátu
- 5 cherry paradajok (nakrájaných na polovice)
- 1 PL nízkotučného syra (voliteľné)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
Rozohrejte panvicu na miernom ohni a jemne ju potrite olivovým olejom. Rozšľahajte vajcia a nalejte ich na panvicu. Keď sa vajíčka spevnia, pridajte špenát a cherry paradajky. Posypte trochou syra (ak chcete) a dochuťte soľou a korením. Preložte omeletu napoly a nechajte dôjsť. Omeletu si môžete dať s malým šalátom z uhorky a citrónovej šťavy.
2. Desiata v gréckom štýle
Ingrediencie:
- 200 g gréckeho jogurtu (nízkotučný)
- 1/2 šálky bobuľového ovocia (maliny, čučoriedky, jahody)
- 1 PL nasekaných mandlí alebo vlašských orechov
- 1 ČL medu, alebo aj viac – podľa chuti
Postup:
Jogurt dajte do misky. Nasypte naň ovocie, orechy a zmiešajte s medom. Hotovo. K jogurtu si môžete pripraviť bylinkový alebo zelený čaj – bez cukru.
3. Polievky podľa chuti
Krémová mrkvovo-zázvorová polievka
Ingrediencie:
- 6 mrkiev
- 1 zemiak
- zázvor (veľkosť rozhodnite podľa odvahy)
- 500 ml zeleninového vývaru
- kokosové mlieko
- soľ, čerstvé korenie, chilli a trochu limetkovej šťavy
Postup:
Ošúpte, nakrájajte a povarte zeleninu spolu. Nastrúhajte do nej zázvor, zmes zalejte zeleninovým vývarom a pridajte soľ, korenie a limetkovú šťavu. Na zjemnenie pridajte na záver kokosové mlieko. Ak chcete polievku ešte trochu obohatiť, ozdobte ju petržlenovou vňaťkou alebo opečenými tekvicovými semienkami.
Rýchla cuketová polievka
Ingrediencie:
- 2 stredné cukety
- 500 ml vody alebo zeleninového vývaru
- 1 strúčik cesnaku
- štipka soli
- 1 ČL olivového oleja
- bylinky
Postup:
Cukety nakrájajte na menšie kúsky (nemusíte ich šúpať). V hrnci ohrejte vodu alebo vývar, pridajte cukety a štipku soli. Varte 10 - 12 minút, kým cuketa zmäkne. Pridajte prelisovaný cesnak a rozmixujte polievku dohladka. Na záver vmiešajte olivový olej pre jemnejšiu chuť. Polievku podávajte s opečenými krutónmi z celozrnného pečiva a vrch môžete ozdobiť bylinkami.
4. Po týchto hlavných jedlách nebudete hladní
Quinoa šalát s avokádom
Ingrediencie:
- 1 šálka uvarenej quinoi
- 1/2 avokáda (nakrájané na kocky)
- 1/2 šálky uhorky (nakrájaná na kocky)
- 1/4 šálky červenej papriky
- 1 PL citrónovej šťavy
- soľ, korenie a čerstvá petržlenová vňať
- kuracie mäso alebo tofu – podľa potreby
Postup:
Quinou najskôr uvarte podľa inštrukcií na obale. Všetky ingrediencie potom zmiešajte v mise. Dochutiť ich môžete citrónovou šťavou, soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Ak by ste pociťovali deficit mäsa či celkovo bielkovín, môžete si k šalátu pridať aj trochu grilovaného kuracieho alebo morčacieho mäska. Pre nemäsožravcov je vhodným prídavkom napríklad tofu.
Pstruh (alebo losos) so zeleninou na pare
Ingrediencie:
- 150 g čerstvého pstruha (lososa)
- 1 šálka brokolice
- 1 šálka mrkvy (nakrájanej na pásiky)
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL olivového oleja
- soľ a bylinky (kôpor, tymian)
Postup:
Na parák položte pstruha a zeleninu. Posypte pstruha soľou a bylinkami, pridajte citrónovú šťavu a trochu olivového oleja. Nechajte pariť 10 - 15 minút, kým je pstruh hotový. Ak by ste potrebovali inú prílohu ako iba zeleninu, skúste si k tomu uvariť kuskus či bulgur. Tento pokrm je bohatý na bielkoviny a zdravé tuky, ktoré podporujú chudnutie.
5. Sladkosti bez pocitu viny
Niektorí tvrdia, že po Veľkej noci je čas prestať jesť sladkosti. Nie je to však pravda. Môžete si ich stále dopriať, ale v zdravšej verzii.
Banánové palacinky bez múky
Ingrediencie:
- 1 zrelý banán
- 2 vajcia
- štipka škorice
- trocha kokosového oleja na opekanie
Postup:
Banán roztlačte vidličkou na hladkú kašu. Pridajte vajcia, škoricu a dôkladne premiešajte, aby vzniklo cesto. Na panvici zohrejte trošku kokosového oleja a na miernom ohni opečte malé palacinky (asi 1 - 2 minúty z každej strany). Podávajte ich s drobným čerstvým ovocím, bielym jogurtom a medom.
Ovsená kaša s čerstvým ovocím
Ingrediencie:
- 1/2 šálky ovsených vločiek
- 1 šálka mlieka (alebo vody, prípadne rastlinného mlieka)
- 1 zrelý banán (roztlačený)
- štipka škorice
- čerstvé ovocie podľa chuti (jahody, čučoriedky, černice, kivi)
Postup:
Ovsené vločky nasypte do hrnca a zalejte mliekom (alebo vodou). Varte na miernom ohni, kým kaša nezhustne (cca 5 minút). Primiešajte roztlačený banán a štipku škorice. Prelejte do misky, ozdobte čerstvým ovocím a môžete jesť.
Bonus: Zdravý detox drink
Zabudnite na zelené džúsy, ktoré vyzerajú ako mágia z čarodejníckej kuchyne. Skúste toto:
Citrónovo-zázvorový elixír
Ingrediencie:
- 1 liter vody
- plátky citróna
- plátky zázvoru
- lyžička medu
- škorica (nemusí byť)
Postup:
Všetko spolu nahádžte do džbánu, zalejte vodou, zamiešajte a nechajte odstáť cca 15 minút, aby sa chute prepojili. Tento nápoj si môžete potom vychutnávať počas celého dňa.
Po sviatkoch nemusíte hneď prejsť na zdravý životný štýl zo dňa na deň. Začnite malými krokmi, vyberte si recepty, ktoré vám chutia, a hlavne: tešte sa z jedla, ktoré si pripravíte. Do letných bikín stále stíhate... A ak nie, vedzte, že je stále vysoké percento ľudí, ktorí by s vašou postavou boli určite spokojní. Majte sa radi a všetko vám pôjde jednoduchšie. ☺
Autorka: Nikoleta Laškotiová