1. 0

Ako začať behať. Overené tipy.

13. October 2022

Ak chcete niečo so sebou robiť, teraz je ten správny čas. Jeseň ponúka dokonalé podmienky na pohyb vonku.Pokiaľ vás láka vybehnúť do lesa, ale nikdy ste to neskúsili, nezúfajte. Aj tí, čo sú tak trochu mimo formy, sa s tým môžu popasovať. Máme pre vás overené tipy, ako sa skamarátite s bežeckými teniskami už túto jeseň.

1. Prechádzka pred behom

Pokojne a bez tlaku sa obujte do bežeckých tenisiek a prejdite sa po teréne. Vnímajte okolie, aké má vône, farby, tvary prírody. Môže to byť lesopark v okolí alebo neďaleká hrádza, či školské ihrisko. Prechádzkou si neublížite, zahrejete sa a zabránite zraneniu. Zároveň vás neodradí neúspech, keď nebudete vládať. Po niekoľkých minútach rýchlejšej chôdze prejdite do behu. Môžete striedať beh a chôdzu. Dokonca sa tento spôsob pre začiatočníkov odporúča.

2. Investujte do dobrých tenisiek

Nie sme zástancami najdrahších športových noviniek, pokiaľ nejde o profi úroveň. Bežnému nadšencovi postačia priemerné, ale kvalitné tenisky, určené na beh. Prečítajte si recenzie predtým, než sa vyberiete do prvého športového obchodu. Vyskúšajte si niekoľko druhov, každá topánka má iný strih aj výplň. Na trhu sú rôzne druhy od minimalistických bežeckých tenisiek až po vystužené s veľkým odpružením. Na začiatok nie je ani jeden z týchto extrémov vhodný. Takisto treba zvážiť účel behu, terén, aj počasie.

3. Merajte výkon

Začiatočníci by si mohli vyskúšať aj beh na bežiacom páse, pretože tie udržia požadovaný čas a tempo. To umožňuje jednoduchý priebeh tréningu, pomáha udržiavať motiváciu ísť o niečo ďalej a rýchlejšie. Na páse sú výzvy oveľa jednoduchšie a zvládne ich aj začiatočník. Existujú aplikácie, meracie pásy, smart hodinky, krokomery a celé webové stránky venované práve meraniu výkonu. Okrem užitočných štatistických údajov sa sami seba hecujete a sledujete.

4. Preskúmajte okolie

Mnohí z vás si kladú otázku: kde máte behať? Behať sa dá všade a kedykoľvek. To je hlavná výhoda tohto športu. Stačí, keď vybehnete za roh domu, preskúmate okolie a bližšie ho spoznáte. Možno vás môže inšpirovať kultový film Forest Gump, kniha Zrodení k behu, prípadne niektorý z našich titulov v ponuke https://www.ipredplatne.sk/produkty/sport/fitness-a-beh.

5. Behajte v každom počasí

Vonkajšie podmienky nie sú vždy ideálne. Možno budete musieť zo svojich nárokov zľaviť. Zo začiatku si skúste naplánovať tréning, keď neprší, ale počítajte aj s plánom B. Najprv behajte v menších objemoch do 5 kilometrov, aby ste mali dostatok času sa vrátiť. Po čase, keď budete tréningy predlžovať, sa pripravíte na zmeny počasia vhodným oblečením. Robiť si však z počasia nepriateľa je kontraproduktívne. Pamätajte, že nie je zlé počasie, ale oblečenie.

6. Prihláste sa na preteky

Ak sa rozhodnete stať sa bežcom alebo bežkyňou, preverte si svoje bežecké skúsenosti. Prihláste sa na akékoľvek preteky. Zoberte si so sebou kamarátov. Pocit pri behu na podujatí s veľkými skupinami patrí medzi tie zážitky, na ktoré len tak ľahko nezabudnete. Spolubežci sú motiváciou a rozmanitosť pretekárov je vždy ohromujúca.

7. Zistite motiváciu a držte sa jej

Nie je dôležité, či zabehnete newyorský maratón alebo či stále bežíte iba svojich 10 kilometrov. Taktiež sa netrápte, ak to nejde zo začiatku tak, ako ste si stanovili. Pomôže vám zistenie, prečo beháte. Tá správna motivácia vás bude ťahať. Ak vytrváte, výsledok sa dostaví. Iba pravidelnosť, trpezlivosť a sebadisciplína vás posunie vpred.

Držíme palce v bežeckých začiatkoch a želáme veľa zvládnutých kilometrov.

Autor: Adela Jasenovcová

Súvisiace články


Spomínate si na to, alebo ste už o tom iba čítali? Počas socializmu ste si na Slovensku určite nemohli prečítať nasledujúce diela

Mladšie generácie berú slobodu ako bežnú a neodškriepiteľnú vec, no tí starší, ktorí zažili aj temnejšie obdobie skúmania a kontroly informácii - štátnu cenzúru - vedia, že aj takú obyčajnú vec ako knižku niekedy netreba brať ako samozrejmosť. 

Čitať viac
15
May

Tipy na originálne darčeky na záver školského roka

Čitať viac
21
June
Novinka

Ako nájsť v živote rovnováhu

Váš život začal v momente, keď ste sa narodili. Každý jeden deň hľadáte balans.

Čitať viac
27
October