1. 0

Ako sa zbaviť jarnej únavy?

15. April 2024

Poznáte pojem letná únava? Alebo ju aj pociťujete? Myslím, že 9 z 10-tich opýtaných by odpovedalo nie. Prečo je ale práve jarná únava taký strašiak a prečo ju ľudia tak intenzívne pociťujú?

Nečakáme ju a ani nechceme, ale aj tak prichádza

Jarná únava prichádza do našich životov logicky v jarnom období a vkradne sa medzi naše každodenné povinnosti hneď z niekoľkých dôvodov. Je dokázané, že jarná únava je spôsobená teplotnými a tlakovými výkyvmi a tiež zmenou v trvaní slnečného svitu. Po zime je to obdobie, kedy opúšťame našu komfortnú zónu „gaučovej kultúry“, začíname sa viac zdržiadať na čerstvom vzduchu a snažíme sa rozhýbať naše telá. Pohyb je niekedy po zimnom období síce viac únavný, ale veľmi prospešný pre naše telo a zdravie.

Na koho sa jarná únava prilepí?

Omnoho častejšie pociťujú jarnú únavu meteosenzitívni ľudia, osoby v strednom či vysokom veku, ale taktiež ľudia, ktorí majú ťažkosti s krvným tlakom. Môže sa prejaviť krátkodobou i dlhodobou ospalosťou, bolesťami hlavy, podráždenosťou i väčšou náchylnosťou na choroby.

Naopak, mnoho mladých ani netuší, že jarná únava existuje a berú ju skôr ako mýtus. Jarnú únavu by sme však nemali brať ako tragédiu, ale ako príležitosť venovať sa viac svojmu telu i duši.

Čo na ňu platí a ako sa jej zbaviť?

Na internete sa určite dozviete mnoho rôznych rád, ktoré sú opísané obšírnejšie, alebo prezentované v krátkych bodoch, ako máte postupovať. Odporúčam krok, ktorý bude len vo vašich rukách. Načúvajte svojmu telu a riaďte sa svojím podvedomím. Každý organizmus a každé telo je iné. To, čo platí na vašu susedu, nemusí platiť na vás. Vy sám/sama sa poznáte a dokážete zhodnotiť, čo aktuálne potrebujete.

Ak ste unavení, pospite si. Jarné upratovanie nie je až také dôležité ako odpočinok, keď to akútne potrebujete. Verte mi, žiadna kontrola vám do domácnosti nepríde. Ideálne je nastaviť si pravidelný spánok, ale ani dodatočný šlofík počas víkendov nemusí byť na škodu.

Ak máte pocit, že vám je ťažko zo sýtych mäsových jedál, dajte si od mäsa pauzu a snažte sa jesť viac zeleniny či ovocia. Skvelé sú taktiež ľahké šaláty, ktoré vás „neunavia“ až tak rýchlo ako segedín či olejom napustený rezník.

Ak máte potrebu ísť von, choďte. Slnečné lúče vám neublížia. Práve naopak. Dokážu vás dobiť pozitívnou energiou (i prostredníctvom vitamínu D, ktorý zo slniečka načerpáte). Ak ste aktívnejší, sadnite na bicykel, obujte si kolieskové korčule, choďte si zaplávať či začnite behať ako Forrest Gump. Pre menej aktívnych určite odporúčam na úvod prechádzky a miernu turistiku.

Viem, že nevyrastal každý na „studenom odchove“ a zima môže byť mnohým nepríjemná. Skúste však počas sprchovania striedať teplú vodu s vlažnou vodou. Ja tomu hovorím neprehnané otužovanie. Nemusí mať voda 10 stupňov, aby ste z nej rovno ochoreli. Pokúste sa iba neuvariť sa každý večer v sprche a imunita sa vám onedlho zavďačí.                                                                                                                                           
Dostatok pitného režimu je už také klišé. Avšak mnohí z nás nemajú potrebu piť dostatok vody, lebo nepociťujú smäd. Niektorí dokonca čistú vodu ani nevypijú. Skúste si namiesto predražených sladených nápojov, ktoré sú extrémne nezdravé, vyžmýkať do vody citrón, nakrájať kúsky pomaranča či uhorky a hneď dostane voda inú chuť. Ak nie ste obľúbencami vody, spravte si jednoducho čaj.

V neposlednom rade je dôležité spomenúť, že ak máte chuť vyraziť s priateľmi do kina, do klubu, pozorovať hviezdy, zahrať si tenis či šach, vyskúšať niečo adrenalínové, alebo len tak si ísť posedieť na terasu kaviarne či do parku, urobte to. Samota občas prospeje, ale dlhodobá samota by vám zrejme spôsobila aj dlhodobú jarnú únavu. Obklopte sa ľuďmi, ak to cítite, pozvite ich k sebe a uvidíte, že sa nebudete sústrediť na to, že pociťujete nejakú jarnú únavu. Vyberte si aktivitu, do ktorej sa nebudete musieť nútiť, ale ktorá vás bude baviť.

Na záver zhrnutie v bodoch, ako by ste sa mohli jarnej únavy zbaviť:

1.Pravidelný i dodatočný spánok

2.Pestrejšia strava 

3.Menej papučovej kultúry, viac pohybu

4.Neprehnané otužovanie

5.Voda – základ života

6.Socializácia

Autor: Nikoleta Laškotiová

Súvisiace články


Novinka

Dovolenkové čítanie volá!

Super tipy na knihy

Čitať viac
25
July

Pokoj pred sviatkami

Ako nájsť pokoj počas chaosu. 9 tipov pred Vianocami.

Čitať viac
21
December

Prečo by ste mali čítať aj vy

Čitať viac
04
August