1. 0

9 užitočných tipov pri prerábke domu a bytu

Kúpili ste starší byt či dom, ktorý potrebuje prerábku?

30. May 2022

Kúpili ste starší byt či dom, ktorý potrebuje prerábku? Alebo ste si povedali, že teraz je ten správny čas dať vášmu starému príbytku nový šat?Prichádza leto a s ním ideálne podmienky na prerábku. Možno sa tento rok nechystáte na dovolenku k moru a čas či ušetrené financie ste sa rozhodli investovať do dlhšie odkladanej rekonštrukcie. Aby sa však nezmenila na nečakané dobrodružstvo a vy ste sa mohli tešiť z vynoveného bývania, ukážeme vám, ako na to.

Rozpočet 

Ešte pred začatím prác by ste mali mať predstavu o tom, ako má vyzerať výsledok prerábky. Pýtajte si cenovú ponuku od viacerých firiem a porovnávajte ceny. Cenová kalkulácia pozostáva z dvoch častí – cena za materiál a cena za vykonanú prácu. Pri plánovaní rozpočtu myslite na rezervu, platí totiž nepísané pravidlo, že prerábka sa môže navýšiť približne o 20 %. Radšej investujte viac a bývajte spokojne. Ak ste zruční a priložíte ruku k dielu, niektoré časti prerábky zvládnete aj sami a ušetríte pár stoviek eur.

Odborníci 

Pred objednaním prác a zaplatením zálohy si pozrite referencie a ak je to možné, najlepšie aj prácu naživo. Vyhnete sa tým sklamaniu i dodatočným nákladom. Dajte si pozor na materiály, tie drahé nemusia byť vždy kvalitné, no zároveň sa nedajte nalákať na ich veľmi nízku cenu. Nezabudnite na statický posudok, je nevyhnutné vedieť, ktoré steny sú nosné a ktoré priečky. Ak uvažujete o rozsiahlej rekonštrukcii a zmene dispozície, neváhajte sa obrátiť na architekta.

Rozsah plánovaných prác

Či sa rozhodnete pre celkovú alebo čiastočnú prerábku napríklad kuchyne alebo kúpeľne, spravte si presný rozpis vecí, ktoré plánujete urobiť. Odporúčame nájsť si pre vás a vašu rodinu na predpokladaný čas náhradné bývanie. Oslovte rodinu alebo priateľov, isto vám radi pomôžu aj s uskladnením vecí, ktoré nemôžu zostať na mieste rekonštrukcie. Domácim miláčikom tiež doprajte pokojné dočasné bývanie. Pri určitých typoch rekonštrukcie nezabudnite na stavebné povolenie alebo ohlásenie. Zabezpečte si odvoz stavebného odpadu, bude ho pomerne veľa.

Logická postupnosť

Aby ste minimalizovali čas a náklady, musí mať prerábka istú logickú postupnosť. Pri úplnej prerábke sú na prvom mieste búracie práce, po ktorých nasleduje výmena okien, plyn, vykurovanie, elektroinštalácie, vodoinštalácie, murárske, obkladačské, maliarske a elektromontážne práce. Nakoniec nasledujú podlahy, zárubne a dvere. Oboznámte susedov s plánovanou prerábkou a približným termínom jej ukončenia, ospravedlňte sa vopred za zvýšený hluk a prašnosť.

Nové rozvody

Tieto práce patria výhradne do rúk profesionálov, elektrikára, vodára, plynára a kúrenára, preto nepodceňujte ich výber. Ide predsa o dôležitú súčasť vášho bývania a je potrebné, aby všetko bolo bezpečné, takže nehľadajte žiadne skratky. Dobre si premyslite, kadiaľ chcete viesť elektrinu, aby ste sa vyhli zbytočnému zasekávaniu, keď už budete mať pekne vystierkované a vymaľované. Takisto venujte pozornosť praktickému rozmiestneniu radiátorov a prípojok na vodu.

Stierky a maľovka

Keď chcete dopriať vášmu domovu pekné hladké steny bez škrabancov a nerovností, prípadne sa zbaviť plesne, budete musieť odstrániť starý náter a stenu vyrovnať pomocou stierky. Po dostatočnom zaschnutí steny vymaľujte. Ak si chcete ušetriť čas na iné aktivity, využite pomoc odborníka. V prípade, že nie je potrebné stierkovať, stačí vám len vybrať príjemný farebný odtieň, ktorý dodá vášmu domovu po vymaľovaní tú správnu atmosféru.

Dočistenie a údržba

Každá prerábka, či už menšia alebo veľká sa nezaobíde bez neporiadku vo forme nadmerného množstva prachu, špiny, zaschnutých farieb. Do čistenia zapojte všetkých členov domácnosti a pri dobrej hudbe vám upratovanie pôjde od ruky. Na jednorazové upratovanie môžete využiť aj služby profesionálnej firmy. Aby ste sa v novom cítili čo najlepšie a váš príbytok pôsobil útulne, voňavo a harmonicky, doprajte mu dostatočnú pozornosť v podobe pravidelnej údržby a upratovania. Takto vám bude robiť radosť ešte dlhé roky.

Zariadenie, vybavenie, spotrebiče, dekorácie

Návodov a inšpirácii na zariadenie bytu alebo domu je nespočetne veľa. Aby sa váš byt alebo dom premenil na skutočný domov, vyberte si také zariadenie, ktoré bude najviac vyhovovať vašim potrebám. Spotrebiče by mali byť praktické a kvalitné, pri kuchynských spotrebičoch odporúčame staviť na jednotný vzhľad, aby výsledok výberu bol harmonický . Nemali by ste zabudnúť ani na doplnky a dekorácie, akými sú lampy, svietniky, obrazy, ktoré skrášlia vaše nové bývanie.

Kolaudačná párty

Kolaudačná párty je akýmsi krstom vášho nového bývania. Pozvite vašich blízkych a nezabudnite ani na priateľov, ktorí vám pomáhali s prerábkou. Pripravte chlebíčky, sladké poháre, nezabudnite na slané chuťovky vo forme syrov, pagáčikov, tyčiniek. Nápoje vyberajte tak, aby sa hodili k podávaným jedlám a podčiarkli ich chuť. Ako prípitok padne vhod chladený sekt. Ak kolaudujete dom, v lete môžete usporiadať kolaudačnú párty  v záhrade formou grilovačky. Byt alebo dom vyzdobte svetelnými reťazami alebo lampášmi, ktoré podčiarknu príjemnú atmosféru domova.

 

Veríme, že vám naše rady pomôžu premeniť vaše predstavy o pohodlnom a spokojnom bývaní na skutočnosť. Inšpirovať sa môžete aj titulmi o bývaní z našej ponuky. 

Autor : Adela Jasenovcová

Súvisiace články


Novinka

Ako sa zbaviť jarnej únavy?

Čitať viac
15
April

Prečo by ste mali čítať aj vy

Čitať viac
04
August

Športoví fanúšikovia Slovenska, spojte sa!

Rok 2019 síce ešte zďaleka neskončil, no pre slovenských športových nadšencov už stihol ponúknuť množstvo naozaj špičkových podujatí. Tento rok však šport pohltil ešte viac fanúšikov na Slovensku, ako býva zvykom - a všetkým je jasné, čo za tým je.

Čitať viac
01
January