1. 0

Nechce sa vám cvičiť? Porazte lenivosť !

03. May 2023

Môžete si nájsť niekoľko výhovoriek a hľadať najúčinnejšie riešenie v súlade s
teóriou a praxou. Ako hovorí väčšina lenivých ľudí, na každé riešenie existuje
jeden problém. Vy to však môžete celé zvrátiť. Najjednoduchším a najlacnejším
spôsobom, ako poraziť lenivosť, je urobiť to. Vstať z gauča a ísť si zacvičiť.
Poďte sa inšpirovať, ako nato!

Ak sa rozhodujete, či ísť alebo neísť vykonať nejakú pohybovú aktivitu, zarábate si na väčší problém, než je. Už samotný rozhodovací proces je náročný. Všetky ostatné pomôcky a medzikroky slúžia buď k znásobeniu tlaku, alebo presunu rozhodovania na niekoho druhého. Napríklad aj pôvodne dobre myslené cvičenie s niekým vo dvojici spôsobí, že už na seba netlačíte sami, ale aj niekto iný. Preto si cvičenie v skupine treba zvážiť. Svoje zohráva aj súťaživosť, ambície a cieľavedomosť. Ak cvičíte preto, aby ste mali peknú postavu, táto motivácia vám pomôže získať pevnú vôľu a nevzdať to.

Ako na pevnú vôľu

Niekedy pomôže, ak sa sústredíte na menšie kroky. Napríklad namiesto príliš ambiciózneho, až nereálneho cieľa, znížte nároky. Sústreďte sa na to, že si jednoducho idete obuť bežecké tenisky a uvidíte. Pozorne si zaviažte šnúrky, vybehnite von a zhlboka sa nadýchnite. Možno sa vám nepodarí bežať ani polovicu trasy, no ide o to, aby ste sa obliekli a obuli do športového a prekonali nevôľu v sebe. Je to trik, ktorý funguje. Telo sa pohybom dostáva do úplne iného módu a zväčša je to práve myseľ, ktorá ho brzdí podať fyzický výkon.

Pre niekoho beh nie je zábavný. S radosťou z pohybu sa síce rodíte, ale každý v rôznej miere. Tá sa môže počas vášho života výrazne utlmiť. 

  • Skúste si preto ešte pred tréningom vybaviť ten skvelý pocit v sprche už po vašom športovom výkone, ako si vychutnávate bez výčitek dobré zdravé jedlo a ako vám endorfíny zaplavujú celé telo. 
  • Vyjasnite si, čo chcete cvičením dosiahnuť: zdravie, krásu, dobrý pocit, prestíž, upútať partnera, sebavedomie. 
  • Berte cvičenie ako prostriedok na dosiahnutie týchto cieľov. 
  • Skúste rôzne formy pohybu a sledujte, ako sa vám páčia. 

Pevná vôľa je výborná pomôcka na prekonanie lenivosti a schopnosť zotrvávať v aktivite napriek prekážkam. Lenivosť je nečinnosť, či už telesná, duševná alebo mentálna. Je opakom činorodosti. 

Prekonať lenivosť pri cvičení a posilniť pevnú vôľu môže byť ťažké, ale existuje niekoľko trikov, ktoré môžete urobiť, aby ste sa dostali na správnu cestu. Tu sú niektoré z nich:

  1. Stanovte si cieľ - rozhodnite sa, prečo chcete cvičiť. Môže to byť zlepšenie zdravia, získanie svalovej hmoty alebo strata váhy. Je dôležité mať konkrétny cieľ, aby ste mohli merať svoj pokrok.
  2. Naplánujte si cvičebný plán - vytvorte si harmonogram cvičenia a držte sa ho. Pokúste sa cvičiť rovnaký čas každý deň, aby sa vám stala cvičenie súčasťou vášho denného režimu.
  3. Nájdite si vhodného partnera na cvičenie - nájdite si niekoho, kto má rovnaký záujem o cvičenie ako vy. Týmto spôsobom môžete navzájom motivovať a podporiť sa.
  4. Začnite pomaly - začnite s jednoduchými cvikmi a postupne ich zvyšujte. Nezvyšujte zaťaženie príliš rýchlo, pretože to môže spôsobiť zranenie a spôsobiť, že sa budete cítiť demotivovaní.
  5. Odmeňte sa - odmeňte sa po každom cvičení. Môže to byť niečo jednoduché, ako je relaxačná kúpeľ, dobrá kniha alebo obľúbené zdravé jedlo.
  6. Vytrvajte - nezabudnite, že vôľa sa cvičením posilňuje. Pravdepodobne sa budete cítiť unavení alebo nevládni cvičiť na začiatku, ale ak budete pokračovať, uvidíte, že sa to zmení.
  7. Nenechajte si ujsť ani jeden deň - pokúste sa cvičiť každý deň. Ak vynecháte cvičenie, môže to spôsobiť, že sa budete cítiť menej motivovaní a neschopní pokračovať.
  8. Doprajte si čas - pamätajte, že trvalé zmeny neprichádzajú zo dňa na deň. Potrebujete si dať na to čas, aby ste videli výsledky svojej práce. Majte na pamäti, že každý krok, ktorý urobíte smerom k svojmu cieľu, je krokom správnym smerom.
  9. Udržujte sa v motivácii a nájdite si inšpiráciu. 

 

A nezabudnite: každý pohyb sa počíta.


Autor: Adela Jasenovcová




Súvisiace články


Aké žánre vo svete kníh sú najobľúbenejšie?

Čitať viac
11
March

Ako sa popasovať s vyhorením

Čitať viac
15
February

Inšpiratívne knihy pre ženskú dušu

Čitať viac
28
March