1. 0

Ako začať otužovať? Čítaním o chlade.

01. December 2023

Otužovanie je proces, ktorý zahŕňa prispôsobovanie tela chladu. Získava stále viac na obľúbenosti. Mnohí ľudia vidia v otužovaní veľa výhod pre fyzické aj duševné zdravie. Ak patríte medzi tých, ktorí uvažujú o štarte s otužovaním, knihy sú vždy výborným zdrojom inšpirácie a vedomostí. Zvlášť odporúčame knihy o severských krajinách a spôsobe, ako sa obyvatelia týchto oblastí vyrovnávajú s extrémnymi teplotami. V tomto článku sa pozrieme na niekoľko knižných tipov, ktoré vám pomôžu namotivovať sa na chlad a nepohodlie. Ako? Otužovaním. Poďte sa inšpirovať!

Metóda Wima Hofa od autora Wima Hofa

Wim Hof je svetoznámy Holanďan, ktorý si vyslúžil prezývku "ľadový muž" kvôli svojej schopnosti odolávať extrémnym teplotám. V jeho knihe popisuje svoju metódu, známu ako Wim Hof metóda, ktorá kombinuje dýchanie a otužovanie. Táto kniha poskytuje praktické rady a inšpiráciu pre tých, ktorí sa chcú naučiť, ako zvládať chlad a vybudovať si odolnosť.

Kniha v angličtine The Year of Living Danishly od Helen Russell

Dánsko je krajina, ktorá sa vyznačuje svojím prístupom k šťastiu a pohodliu, vrátane schopnosti prijať chladné a tmavé zimy s pokojom. Helen Russell, autorka tejto knihy, strávila rok v Dánsku a skúmala, prečo sú Dáni takí šťastní. Kniha ponúka zaujímavý pohľad na dánsky životný štýl a môže vás inšpirovať k tomu, aby ste sa začali otužovať. Kniha je v angličtine, ale stojí za prečítanie. 

Hygge - prosto šťastný spôsob života od Meik Wiking

Akákoľvek kniha od tohto severského autora pojednáva o životnom štýle, ktorý je nevšedný na naše pomery. Hygge je dánsky koncept pohodlia a životného štýlu, ktorý je v severských krajinách veľmi dôležitý, najmä počas dlhých zimných mesiacov. Meik Wiking v tejto knihe popisuje, ako jednoducho môžete začleniť hygge do svojho života a ako vám to môže pomôcť zvládať chlad a nekomfort.

Netradičné rozprávky nielen pre deti 

Dávame do pozornosti "Nordic Tales: Folktales from Norway, Sweden, Finland, Iceland, and Denmark" z vydavateľstva Chronicle Books. Jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, ak sa chcete ponoriť do zimnej rozprávky, je čítať tradičné príbehy. Kniha je síce v angličtine, ale stojí za to. Táto zbierka obsahuje príbehy z Nórska, Švédska, Fínska, Islandu a Dánska a ukazuje, ako tieto kultúry vnímajú prírodu a extrémne podmienky.

Zimovanie od Katherine May

V angličtine nájdete túto knihu ako "Wintering: The Power of Rest and Retreat in Difficult Times", v ktorej Katherine May preskúma dôležitosť oddychu a pokoja v našich životoch, podobne ako obdobie zimy prežívajú aj rastliny a zvieratá. Táto kniha ponúka hlboký pohľad na to, ako sa otužovať a zvládať ťažké obdobia.

Fínske šťastie od Katja Pantzar 

V origináli "The Finnish Way: Finding Courage, Wellness, and Happiness Through the Power of Sisu" hovorí o sisu. Je to fínsky koncept, ktorý zahrňuje vytrvalosť, odvahu a schopnosť prekonávať ťažkosti. Katja Pantzar v tejto knihe skúma, ako si môžete osvojiť sisu do svojho života a zvládať aj extrémne podmienky.

Tieto knihy nielen poskytujú rady a návody na otužovanie, ale tiež vás zavedú do kultúry a filozofie severských krajín, ktoré majú bohaté tradície v zvládaní chladu. Začiatky otužovania nemusí byť jednoduché, ale tieto knihy vám pomôžu pochopiť výhody a metódy, ktoré vám umožnia začať praktizovať tento zaujímavý životný štýl. Otužovanie vám môže pomôcť zlepšiť vaše fyzické a mentálne zdravie, a to bez ohľadu na to, či žijete v severných krajinách alebo v teplejších častiach sveta.


Autor: Adela Jasenovcová

Súvisiace články


Ste Happytarián?

Na šťastie sa nečaká, šťastie si vytvárame sami.

Čitať viac
30
May

Spomínate si na to, alebo ste už o tom iba čítali? Počas socializmu ste si na Slovensku určite nemohli prečítať nasledujúce diela

Mladšie generácie berú slobodu ako bežnú a neodškriepiteľnú vec, no tí starší, ktorí zažili aj temnejšie obdobie skúmania a kontroly informácii - štátnu cenzúru - vedia, že aj takú obyčajnú vec ako knižku niekedy netreba brať ako samozrejmosť. 

Čitať viac
15
May
Novinka

Zmeny v živote? Ako prežiť ďalšiu dobu transformačnú.

Čitať viac
19
February