1. 0

Ste ECO-FRIENDLY?

Druhá šanca pre plastový odpad?

25. October 2020

Sedačky z PET fliaš, koberce zo slamiek, skateboardy z plastových vrchnákov. Čoraz viac firiem myslí ekologicky a dokazuje, že vyrábať a nakupovať sa dá aj inak – s ohľadom voči našej planéte. Plastovému odpadu  dávajú druhú šancu a premieňajú ho na nový zaujímavý tovar.

Možno si to ani neuvedomujeme, ale každý kus plastu, ktorý bol kedy vyrobený dodnes existuje. Množstvo plastového odpadu, ktoré sa dnes vznáša napríklad v moriach a oceánoch je natoľko šokujúce, že ak budeme týmto tempom znečisťovania planéty pokračovať, odhaduje sa, že do roku 2050 v nich bude viac plastu, ako rýb.

Rozmenené na drobné: každý deň sa napríklad použije a zahodí približne 100 miliónov plastových fliaš, pričom 80% z nich sa nijako nespracuje ani nerozloží. A pritom práve PET fľaše sú jedným z najlepšie recyklovateľných druhov odpadu.

Hoci je pravdou, že plasty sa nedajú recyklovať donekonečna a ich vlastnosti sa opakovaným spracúvaním zhoršujú, a aj keď sa takto spracováva iba ich malá časť, znamená to obrovský prelom v myslení. Vďaka inovatívnym výrobcom vznikajú výrobky, ktoré sú ekologické a vôbec pritom nezaostávajú dizajnom a kvalitou.

Na trhu už nájdeme značky, ktoré produkujú z recyklovaných PET fliaš lampy, tenisky, bytové doplnky či dokonca detské ihriská.. Z každého plastu sa pritom vyrába niečo iné. Detské ihriská sa vyrábajú z tvrdších obalov na pracie prostriedky či aviváž, z vrchnákov od fľašiek vznikajú štýlové skejty, z plastových tašiek zasa pevné lavičky do parku.

                            

Premena PET fľašiek na vlákna je dnes veľkým trendom aj v módnom a textilnom priemysle. Proces je jednoduchý a výsledok ohromný. Fľaše sa rozomelú na vločky, ktoré sa opakovane roztavia, filtrujú a odstreďujú do nití, ktoré sa následne používajú pre textílie – od plaviek až po večerné šaty.

Zaujímajú vás čísla? Aj keď každá značka má svoj vlastný výrobný proces, vychádza to približne takto: Aby sa vyrobilo dostatočné množstvo plastových vlákien, z ktorých vznikne nové tričko, je treba približne 12 fliaš. Vytvorenie svetra si vyžaduje 62 fliaš a na spací vak je potrebných 110 fliaš. Poťah na sedačku zasa zhltne fliaš rovných 170.

AK VÁS ZAUJÍMAJÚ PODOBNÉ TÉMY, OBJEDNAJTE SI  Z NAŠEJ PONUKY PREDPLATNÉHO  NOVÍN A ČASOPISOV V KATEGÓRII LIFESTYLE/ NÁUČNÉ  KLIKNUTÍM SEM.

Autor: Johana Fabiková

Súvisiace články


Pre hladné oči

Najlepšie svetové časopisy o jedle

Čitať viac
08
March

TOP 9 najznámejších ženských časopisov

9 ženských časopisov o móde

Čitať viac
05
November

Ako začať otužovať? Čítaním o chlade.

Čitať viac
01
December