1. 0

Umelá inteligencia verzus ľudská inteligencia.Ohrozuje alebo pomáha?

30. May 2023

V dnešnej dobe sme svedkami rýchleho pokroku technológií a digitálnej transformácie, ktoré zásadne menia spôsob, akým žijeme a pracujeme. Jedným z najväčších fenoménov súčasnosti je rozvoj umelej inteligencie. Venujeme jej viac času a energie než rozvoju vlastnej inteligencie. Je to v poriadku? Pozrime sa na to.

Umelá inteligencia nám ponúka mnoho výhod a nové možnosti, ale zároveň je dôležité zastaviť sa a zamyslieť sa, či sa náhodou nezameriavame príliš veľa na rozvoj umelej inteligencie a príliš málo na rozvoj našej vlastnej, ľudskej inteligencie. Možno je to zámer a takto to celé bude napokon vyzerať.

Rozvoj umelej inteligencie - ako sme na tom teraz?

Nemôžeme poprieť, že rozvoj umelej inteligencie prináša mnoho prínosov. Čo nám umelá inteligencia dáva? 

  • Umožňuje nám automatizovať opakujúce sa úlohy, 
  • analyzovať obrovské množstvá dát a nájsť v nich vzory a trendy,
  • pomáha nám v medicíne, výskume, pri riešení zložitých problémov a dokonca aj v umeleckom tvorivom procese,
  • má obrovský potenciál zlepšiť našu kvalitu života a priniesť nám nové príležitosti.

Zanedbávanie ľudskej inteligencie. Aké sú nástrahy?

Avšak v snahe dosiahnuť pokrok v oblasti umelej inteligencie sme niekedy náchylní zanedbávať rozvoj našej vlastnej, ľudskej inteligencie. V snahe zautomatizovať a optimalizovať činnosti, ktoré sme kedysi vykonávali manuálne, môžeme stratiť schopnosť kritického myslenia, problémového riešenia a tvorivosti. Keďže umelá inteligencia preberá určité úlohy, naše schopnosti môžu postupne upadnúť a môžeme sa stať príliš závislí na technológiách. To by mohlo mať negatívny vplyv na našu schopnosť prispôsobiť sa a inovovať v neznámych situáciách. Ovšem, je tu jedno veľké AK. Ak to dovolíme.

Dôraz na rozvoj ľudskej inteligencie

Preto je dôležité venovať dostatočnú pozornosť aj rozvoju ľudskej inteligencie. Naša ľudská inteligencia je jedinečná vďaka svojej schopnosti prejavovania emócií, empatie, intuície a tvorivého myslenia. Tieto schopnosti nás robia jedinečnými a odlišujú nás od umelej inteligencie. Môžeme sa zamerať na rozvíjanie soft skills, ako je komunikácia, spolupráca, vedenie a kreativita. Tieto schopnosti nám pomáhajú budovať vzťahy, riešiť konflikty a vykazovať sociálnu, či emocionálnu inteligenciu.

Synergia medzi umelou a ľudskou inteligenciou

Namiesto toho, aby sme vnímali vzťah medzi umelou a ľudskou inteligenciou ako súperenie, mali by sme sa snažiť nájsť spôsoby, ako ich spojiť a vytvoriť synergický efekt. Vďaka umelej inteligencii môžeme svetu poskytnúť nové nástroje, no je našou úlohou zabezpečiť, aby tieto nástroje slúžili ľuďom a napomáhali ich rozvoju. Umelej inteligencii nemôžeme odoprieť jej úspechy a benefity, ale musíme si uvedomiť, že stále sme tí, ktorí jej vytvárame rámec a stanovujeme hodnoty.

Táto technológia má svoje výhody a prínosy pre ľudstvo, no je nevyhnutné si uvedomiť, že sme stále zodpovední za jej využitie a smerovanie. Synergia medzi umelou a ľudskou inteligenciou je kľúčom k úspechu a naplneniu potenciálu, ktorý tieto technológie prinášajú. Nechajme ich slúžiť ľuďom a podporujme rozvoj nás samotných, aby sme mohli čeliť budúcim výzvam s múdrosťou a empatiou. Tým sme práve ako ľudia výnimoční.

Autor: Adela jasenovcová

Súvisiace články


Novinka

Prečo veríme viac mýtom ako faktom

Ľahšie uveríme rozprávke ako pravde. Prečo?

Čitať viac
23
January

Nechce sa vám cvičiť? Porazte lenivosť !

Čitať viac
03
May

Ste Happytarián?

Na šťastie sa nečaká, šťastie si vytvárame sami.

Čitať viac
30
May