1. 0

Čítaním k mentálnej sviežosti..

Ochráni nás čítanie pred Alzheimerovou chorobou?

11. February 2021

90 ročný miliardár Warren Buffett odhaduje, že až 80% svojho dňa trávi čítaním. Zdá sa, že celoživotné čítanie, predovšetkým vo vyššom veku, môže byť skutočne jedným z dôležitých tajomstiev ako si zachovať mentálnu sviežosť.

 

Čítanie udržuje náš mozog v kondícii a pomáha bojovať proti demencii. Moderné prieskumy a štúdie publikované v odborných časopisoch to potvrdzujú. Aktivity ako čítanie či hranie hier majú naozaj dopad na mentálnu atrofiu v starobe.  Čítanie má silné stimulujúce účinky na mozog a pomáha zlepšovať pamäť. Zvyšujeme si ním mozgovú kapacitu, pamäťové funkcie aj inteligenciu. Keď svoj mozog budeme pravidelne stimulovať, môžeme v budúcnosti zabrániť demencii či Alzheimerovej chorobe. Od určitého veku sa totiž tieto funkcie oslabujú a mentálna kapacita klesá. Podľa The Huffington Post sa precvičovaním mozgu znižuje tento pokles až o 32 %. Tí, ktorí svoj mozog pravidelne zamestnávajú, majú 2,5-krát nižšiu pravdepodobnosť výskytu Alzheimerovej choroby než tí, čo trávia svoj voľný čas pri menej stimulujúcich aktivitách. Dôvodom je jednoduchý fakt. Mozog je sval a tak ako aj iné svaly v tele, aby boli zdravé a silné, je potrebné ho cielene cvičiť. Riešením hádaniek, lúštením krížoviek, hraním šachu či čítaním kníh. Je to skvelý spôsob ako ho udržiavať v dobrej kondícii po celý život.

9 ďalších dobrých dôvodov, prečo sa oplatí čítať. Čítanie totiž:

  1. Zvyšuje koncentráciu

Dnešná rýchla doba podsúva našej pozornosti množstvo podnetov naraz. Naša myseľ sa venuje všetkým naraz, no ani jednej poriadne. Sediac za počítačom telefonujeme, zároveň chatujeme, odpovedáme na maily a prezeráme si sociálne siete. Pri čítaní je nutné upriamiť pozornosť iba na obsah. Na zlepšenie koncentrácie stačí čítať pravidelne približne 20 minút denne. Prekvapí vás, o koľko sa vaša sústredenosť zlepší.

  2. Zlepšuje analytické myslenie

Podľa štúdií čítanie podporuje analytické myslenie. Pomáha lepšie pochopiť problém, zistiť príčinu a navrhnúť správne riešenie. Toto všetko sú zručnosti dôležité nielen pri práci ale aj v súkromnom živote.

  3. Rozširuje slovnú zásobu

Čítanie je najefektívnejším spôsobom rozšírenia slovnej zásoby a pomáha tiež pri štúdiu cudzieho jazyka. Knihy a časopisy obsahujú taktiež mnohé výrazy, ktoré sa v bežnej komunikácii nevyskytujú. Pomáhajú nám kultivovať náš prejav a udržiavať aktívny kontakt nielen s materinským jazykom.

  4. Redukuje stres a zlepšuje spánok

Čítanie má pozitívny vplyv nielen na mozog, ale aj na celé telo. Čítanie knihy môže zmierniť stres lepšie ako prechádzka či počúvanie hudby. Podľa štúdií tí, ktorí viac čítajú, majú nižšiu hladinu stresového hormónu kortizolu v organizme. Dobrá kniha vás dokáže preniesť do iného sveta, odstraňuje napätie a odvádza myseľ od monotónnosti. Čítanie je tiež vynikajúci  spôsob ako sa pripraviť na spánok a lepšie sa vyspať.

  5. Vzdeláva

Hoci sú počítačové hry, online kurzy a dokumentárne filmy moderné, kniha a kvalitný časopis sú klasika. Klasika na ktorú sa dá spoľahnúť aj keď vvypadne internet alebo elektrický prúd. Sú skvelým spoločníkom pri výučbe cudzieho jazyka alebo pri nadobúdaní odbornosti

  6. Motivuje

Život je plný výziev a v jeho rôznych fázach môže byť aj malá motivácia veľkou výzvou. Čítanie kníh, článkov a rozhovorov môže zmeniť náš život. Veľmi inšpiratívnymi dokážu byť autobiografie. Vďaka pozornému čítaniu si môžete pomôcť pri zdravotných či vzťahových problémoch alebo čomkoľvek, čo vám momentálne v živote nevychádza alebo čo postrádate.

  7. Rozvíja predstavivosť

To čo čítate, si zároveň aj predstavujete a v tom spočíva čaro literatúry. Prenesené do života: Dokážete si predstaviť viac vecí a máte bohatší vnútorný svet.

  8. Upevňuje sebavedomie

Zlepšenie slovnej zásoby ide ruka v ruke s rozvojom komunikačných zručností. Budete sa vyjadrovať presnejšie a exaktnejšie. Zlepšenie komunikačných zručností zároveň zlepší vaše vzťahy a to znamená vyššie sebavedomie. Keďže si v komunikácii viac veríte, stávate sa produktívnejším v práci aj v osobnom živote.

  9. Buduje empatiu

Čítanie vám môže uľahčiť komunikáciu s inými ľuďmi. Pri čítaní sa stávate súčasťou príbehov, cítite bolesť a emócie postáv aj konkrétnych ľudí. V konečnom dôsledku to zlepšuje vašu schopnosť ich pochopiť a pochopiť svet a ľudí okolo vás.

 Johana Fabik

Ak chcete urobiť aj vy niečo pre svoju mentálnu sviežosť, objednajte si ľubovoľný časopis, alebo noviny až do vašej schránky- kliknite tu

Súvisiace články


Ochrana zásielky pri doručovaní novín a časopisov

Vedeli ste, že ochrana zásielky nie je samozrejmosťou? 

Čitať viac
17
December
Novinka

Objavte top 10 lokalít na Slovensku počas Veľkej noci

Čitať viac
25
March

18 tipov na netradičnú dovolenku

Čitať viac
04
July