1. 0

Noviny ako ich (ne)poznáte. Čítate ich dennodenne, viete však, kedy vznikli?

Niekto by nám mohol oponovať, že v dnešnej digitálnej dobe už noviny ako také pomaly ale isto zanikajú a všetko nájdeme online. Áno, je pravda, že väčšina z nás si už aktuálne informácie vyhľadá na internete, pípne im notifikácia či zasvieti správa a vedia, čo sa za posledných pár hodín udialo. No stále medzi nami existujú skalní fanúšikovia papierových novín, bez ktorých si niektorí svoju rannú kávičku len sotva vedia predstaviť. 

01. June 2019

Niekto by nám mohol oponovať, že v dnešnej digitálnej dobe už noviny ako také pomaly ale isto zanikajú a všetko nájdeme online. Áno, je pravda, že väčšina z nás si už aktuálne informácie vyhľadá na internete, pípne im notifikácia či zasvieti správa a vedia, čo sa za posledných pár hodín udialo. No stále medzi nami existujú skalní fanúšikovia papierových novín, bez ktorých si niektorí svoju rannú kávičku len sotva vedia predstaviť.Vôňa papiera a šuchot strán predsa má svoje čaro. A, povedzme si úprimne, noviny sú predsa prapočiatkom informovania más. Viete vôbec, kedy a kde vznikli tie prvé

Korene prvého periodika siahajú až do čias Rímskej ríše, 59 rokov pred naším letopočtom. Spájajú sa s menom každému dobre známym - Gaius Julius Ceasar. Práve on nariadil pravidelné vydávanie správ zo zasadnutí rímskeho senátu, ktoré boli písané ručne a boli vyvesené na tabuli pred vchodom do senátu. Nazývali sa Acta senatus - Senátne správy. Môžeme teda hovoriť o prvých “nástenných novinách”, vychádzali pravidelne trikrát do mesiaca, podľa zasadnutí senátu. Onedlho Ceasar nariadil vychádzanie denných správ, Actia diurna populi - Denné správy rímskeho ľudu. Okrem vyhlášok a opatrení obsahovali aj rôzne správy z cisárskeho dvora či diania v celej krajine.



Až do vynájdenia kníhtlače bolo písomné dorozumievanie sa obmedzené na pomerne úzky okruh adresátov, všetko sa však zmenilo revolučným vynálezom kníhtlače niekedy medzi rokmi 1440 až 1450. Vďačíme za neho Johannesovi Guttenbergerovi, málokto však vie, že sa vlastným menom volal Gensfleich. Po Európe sa kníhtlač rozšírila veľmi rýchlo, na Slovensko však dorazila o čosi neskôr - v Komjaticiach a Šintave začala v roku 1563. Prvá kniha vytlačená na Slovensku vyšla v roku 1581 v bardejovskej tlačiarni, bol to preklad Lutherovho katechizmu.

Dosť však bolo historických faktov, poďme sa pozrieť na niečo oveľa zaujímavejšie. Viete, ktorý slovenský časopis je najdlhšie vychádzajúcim literárnym časopisov a zároveň jedným z najstarších literárnych časopisov v celej Európe? Je to časopis Slovenské pohľady a vďačiť zaň môžeme Jozefovi Miloslavovi Hurbanovi, ktorý ho v roku 1846 založil. Nevychádzal však kontinuálne, obnovený bol v roku 1881 jeho synom Svetozárom Hurbanom Vajanským, Matica slovenská ho však dodnes vydáva.

Najstarší kontinuálne vychádzajúci časopis, ktorý si môžete prečítať aj dnes, sa nazýva Krásy Slovenska. Začal vychádzať v roku 1921, takže má neuveriteľných 98 rokov.

V dnešnej šialene rýchlej dobe, kedy sú všetci hi-tech, online, lajkujú a shareujú, je pridaná hodnota chvíľky s novinami alebo časopisom v ruke nielen informačná, ale najmä relaxačná. Ticho, pokoj, šálka kávy či čaju a konečne žiadna svietiaca obrazovka mobilu, tabletu či počítača nám všetkým môže len a len pomôcť zvoľniť tempo a oddýchnuť si, zvážiť preto návrat k “starému” možno nie je až tak na zahodenie.


Zdroj: wikipedia.sk , krasy-slovenska.eu

 AK CHCTE ČÍTAŤ VIAC, OBJEDNAJTE SI PREDPLATNÉ NOVÍN A ČASOPISOV TU

Súvisiace články


9 užitočných tipov pri prerábke domu a bytu

Kúpili ste starší byt či dom, ktorý potrebuje prerábku?

Čitať viac
30
May
Novinka

Ako začať behať. Overené tipy.

Čitať viac
13
October

Aké žánre vo svete kníh sú najobľúbenejšie?

Čitať viac
11
March