1. 0

Dovolenkové čítanie volá!

Super tipy na knihy

25. July 2023

Slnkom zaliate pláže, šum mora, osviežujúci vánok, spoznávanie blízkych i ďalekých miest alebo len taká obyčajná stanovačka. Dovolenkovať môžeme kdekoľvek a akokoľvek, dôležitý je únik z reality, ktorým doprajeme našej mysli aj celému telu potrebný relax. Nechajte si vo vašom kufri či batohu kúsok voľného miesta aj na knihu, po ktorej isto radi siahnete na pláži alebo v príjemnom tieni stromov uprostred hôr. Pripravili sme pre vás pár skvelých tipov na dovolenkové čítanie. Nech sa páči, dovoľte aj vašim myšlienkam cestovať.

Kultový román pre ženy 

Malé ženy (Louisa May Alcott)

Viac ako 150 ročnou klasikou obľúbenou medzi ženami z celého sveta je nadčasový román Malé ženy. Príbeh štyroch rozdielnych sestier čiastočne inšpirovaný životom autorky poukazuje na mravné hodnoty, dôležitosť rodiny,  priateľstvo, lásku i odpustenie v období občianskej vojny v Amerike v rokoch 1861 – 1865. Vďaka jeho autentickosti dokáže pohladiť i dojať srdce a neprestáva fascinovať mnohé generácie matiek a dcér. Neváhajte zaradiť tento klenot do vašej rodinnej knižnice.

Napínavý román (nielen) pre mužov

Bremeno minulosti  (Dominik Dán)

Autora najúspešnejších slovenských detektívok s pseudonymom Dominik Dán netreba predstavovať. Svoje bohaté skúsenosti, ktoré získal ako kriminalista, pretavil aj do tejto knihy, ktorú vďaka napínavému deju zhltnete doslova na jeden dúšok. Záhadná smrť vysokoškolského profesora zmenila dvom detektívom ich pôvodné piatkové plány a namiesto plánovaného oddychu sa ocitli uprostred dvoch závažných prípadov. Ako vravia mnohé recenzie, kniha sa číta doslova „sama“.

Motivačné čítanie pre každého

Atómové návyky (James Clear)

Chcete overený a jednoduchý návod ako si atómovými krôčikmi osvojiť nové pozitívne návyky a odbúrať tie negatívne? Budete prekvapení skvelými výsledkami. Autor čerpá z biológie, psychológie a neurovied, čím vytvoril akýsi logický návod ako v praktickom živote aplikovať poznatky o návykoch. Je to plán, vďaka ktorému sa posuniete na novú úroveň odhliadnuc od toho, či ste športovec, manažér alebo len obyčajný človek túžiaci dosiahnuť svoj cieľ. Po jej prečítaní sa možno vrátite z dovolenky ako znovuzrodený.

Životopis s kopou inšpirácie

Tajný život Salvadora Dalího (Salvador Dalí)

Kniha je zveličenou autobiografiou všestranného umelca, ktorý nikdy nepochyboval o svojej genialite. Maliar, sochár, fotograf, filmár, ilustrátor, grafik a spisovateľ Salvador Dalí (1904 – 1989), najznámejší predstaviteľ surrealizmu sa stal jedným z najslávnejších umelcov 20. storočia. V knihe odhaľuje svoje tajomstvá bez falošnej skromnosti a hanblivosti. Vždy túžil provokovať, čo sa mu fantasticky podarilo. Je to bláznivá kniha geniálne chaotického človeka s nenásytnou dušou.


Zaujímavý cestopis

Tisíc a jeden čaj (Tomáš Kubus)

Vyberte sa spolu s autorom na 10 000 kilometrov dlhú cestu z Orientu do rozprávky, konkrétne z Istanbulu do Uzbekistanu. Precestujete Turecko, nadchnete sa krásou bájnej hory Ararat, spoznáte milých ľudí z Iránu, vďaka ktorým zistíte, aké je to popíjať čaj v miestnych čajovniach. Ste zvedaví, kde sa kedysi nachádzalo najväčšie mesto na svete? Nechajte sa vtiahnuť do príbehov tejto legendárnej cesty, ktorá vás opantá jej čarom tak, ako mnoho generácií pred vami.

Zdravý životný štýl sa vždy hodí 

Kniha, ktorá vám možno zachráni život (Graham Lawton)

Kto by dnes nechcel byť zdravší, mladší, silnejší? Existujú superpotraviny? Dá sa vyhnúť cukrovke či rakovine? Vedecký publicista Graham Lawton odhaľuje v knihe pravdu o stravovaní, diétach, káve, drogách, počítaní kalórií, opaľovacích krémoch a mnohom ďalšom. Na základe najnovších vedeckých výskumov a štatistík pomáha čitateľovi odlíšiť bludy od faktov, prevedie ho pravdami o jedle, metabolizme, cvičení, strese. Skvelá kniha napísaná pútavým a zrozumiteľným jazykom vám možno zachráni život.

Inšpiratívne rozhovory

Odklínanie ticha (Peter Škorňa)

Ak sa chcete stať účastníkom úprimnej spovede o životných hodnotách, skúsenostiach či omyloch, siahnite po knihe Odklínanie ticha. Formou otvoreného dialógu navzájom sa rešpektujúcich ľudí v nej nájdete množstvo pozitívnej inšpirácie, múdrosti a odpovedí na zatiaľ nezodpovedané otázky. O svoje pocity, názory a myšlienky sa s vami podelí pätnásť rešpektovaných a činorodých slovenských osobností, ktoré svojou činnosťou zanechali nezmazateľnú stopu. Knihu otvára rozhovor s hercom, režisérom a divadelným pedagógom Emilom Horváthom.

Autor :Adela Jasenovcová

Okrem týchto knižných tipov vám ponúkame aj skvelé časopisy z kategórie:  Dovolenkové čítanie

Súvisiace články


Čítaním k mentálnej sviežosti..

Ochráni nás čítanie pred Alzheimerovou chorobou?

Čitať viac
11
February

Ste ECO-FRIENDLY?

Druhá šanca pre plastový odpad?

Čitať viac
25
October

Od hobby k biznisu

Chceli by ste sa živiť niečím, čo máte absolútne radi?

Čitať viac
24
July