1. 0

Pokoj pred sviatkami

Ako nájsť pokoj počas chaosu. 9 tipov pred Vianocami.

21. December 2023

Vianočné obdobie je čas radosti a pokoja, no v tejto rýchlej dobe môže tiež priniesť veľký stres a často chaos. Popri príprave darčekov, vareniu, zdobeniu a inými povinnosťami sa môže ľahko stratiť zmysel pre pohodu. Deje sa to stále vo väčšej miere. Ak hľadáte spôsob, ako si udržať pokoj v tejto hektike, tu je 9 overených tipov, ktoré vám môžu pomôcť. Poradí aj expertka na wellbeing a koučka. Inšpirujte sa!

1. Plánujte vopred

Vytvorte si harmonogram na prípravu darčekov, nákupy, varenie a všetky ostatné vianočné úlohy. Organizácia je kľúčom k zníženiu stresu, a tak môže plánovanie vopred uľahčiť váš život počas týchto rušných dní.

2. Prioritizujte

Skúste si uvedomiť, čo je pre vás skutočne dôležité. Niektoré úlohy môžete pokojne odložiť alebo si zjednodušiť. Namiesto toho, aby ste sa snažili zvládnuť úplne všetko, sústreďte sa na to, čo je pre vás a vašich blízkych najdôležitejšie.

3. Delegujte úlohy

Nebojte sa požiadať druhých o pomoc. Možno na to vyslovene čakajú. Rodina a priatelia sú tu pre to, aby vám pomohli. Rozdeľte si úlohy a zmierte sa so skutočnosťou, že nemusíte všetko robiť sami.

4. Urobte si čas pre seba

Je dôležité mať čas na oddych a regeneráciu. Aj keď si doprajete len niekoľko minút denne, venovanie sa sebe samému vám môže pomôcť zmierniť stres. Skúste meditáciu, čítanie alebo relaxačné cvičenia. Stojí to za to. 

5. Plánujte čas offline

Vyhnite sa prílišnému používaniu sociálnych sietí a online priestoru. Nájdite si čas na trávenie kvalitného času s rodinou a blízkymi bez rušivých vplyvov technológií, aby ste si skutočne a naplno užili vzájomnú prítomnosť.

6. Nenechajte sa uniesť komerciou

Nevyžaduje sa, aby ste utrácali veľa peňazí za drahé darčeky alebo výzdobu. Napokon ide o vzájomnú lásku a pozornosť, ktorú dávate, nie o hodnotu daru. Láska sa dá prejaviť na milión spôsobov.

7. Zamerajte sa na význam sviatkov

Pripomeňte si, aký je skutočný význam Vianoc. Urobte si čas na veľkú pauzu a reflektujte nad hodnotami, ako sú láska, podpora a spolupatričnosť. Počas roka na to nie je veľa času.

8. Zostaňte v pohybe

Fyzická aktivita môže byť vynikajúcim spôsobom, ako nájsť opäť rovnováhu. Choďte na prechádzky, cvičte alebo jednoducho tancujte na obľúbenú hudbu. Podporíte v sebe to, čo je počas roka v úzadí.

9. Buďte vďační

Ďakujte za všetky veci, ktoré v živote máte. Vyjadrujte vďaku voči svojim blízkym a uvedomte si, čo je naozaj dôležité vo vašom živote. To vám pomôže nájsť krásu a jedinečnosť nadchádzajúcich dní.

Čo na to expertka?

Zuzana Reľovská, wellbeing koučka, mentorka a konzultantka má niekoľko stratégií, ktoré udržateľne pomáhajú nájsť pokoj a pohodu v čase, keď sú Vianoce známe pre svoju rušnosť a stres:

“Skúsme si oddýchnuť na viacerých úrovniach: 

  • Mentálny relax - náš mozog sa teší a intenzívne regeneruje, keď sleduje niečo známe, predvídateľné. Pozrite si napríklad  obľúbené filmy. Spomeňte si, ako na vás film, či rozprávka pôsobili prvýkrát, či pred rokmi. 
  • Sledujte, akú povahu majú vaše myšlienky a keď sa rozbehnú smerom k všetkým možným katastrofám, ktoré môžu nastať (nebude šunka, spadne stromček, nestihnem to). Dajte si pauzu, nádych na tri doby a výdych na šesť a povedzte si, na čom skutočne záleží.
  • Doprajte si emocionálny relax - nájdite si čas a priestor byť so svojimi skutočnými emóciami. Sledujte, aké emócie u vás prevládajú a hľadajte cesty, ako byť čo najveselší - také mini ostrovčeky pozitivity. Pustite si hudbu, ktorú máte radi, zatancujte si v kuchyni alebo vezmite do rúk knihu, ktorá je o niečom príjemnom. Choďte na pekné miesta. Intenzívnejšie si užívajte všetko, čo vám vyčarí úsmev na tvári. 
  • Kreatívny relax -  prizvite k práci vašu kreativitu. Vyhrajte sa s ozdobami na stromčeku, na tanieri, v izbe. Stavajte snehuliakov či snehuliačky. Vianočné vinšovačky - vymýšľajte nové rýmovačky. Hrajte s blízkymi rôzne hry - hádaj na čo myslím, meno mesto zviera vec. Nechajte svoj mozog reštartovať kreativitu a užívajte si radosť z tvorenia. 

Užívajme si našu ľudskosť naplno. Ako ľudia sme jedineční, rôzni, nedokonalí a robíme chyby. Buďme inšpiráciou a príkladom pre ostatných, že je to tak v poriadku. Nevyčítajme si minulosť, primeraný čas venujme predstavám o budúcnosti a najmä si užívajme prítomné momenty s blízkymi. Ukážme si navzájom, že si môžeme dovoliť uprednostniť pokoj, lásku, humor a veselosť pred hnevom, hanbou a strachom z nedokonalosti.”


Autorka: Adela Jasenovcová


Súvisiace články


Prečo by ste mali čítať aj vy

Čitať viac
04
August

TOP 9 najznámejších ženských časopisov

9 ženských časopisov o móde

Čitať viac
05
November

Ochrana zásielky pri doručovaní novín a časopisov

Vedeli ste, že ochrana zásielky nie je samozrejmosťou? 

Čitať viac
17
December