1. 0

Ako ušetriť na energiách v domácnosti

Aj vás trápia zvyšujúce sa ceny energií? 

02. December 2022

Nechcete stratiť veľa zo svojho komfortu a zároveň ušetriť?Možno ste si to nikdy neuvedomili, ale šetriť môžete tam, kde momentálne plytváte. Stačí niekoľko jednoduchých trikov a mesačne môžete znížiť energie o 15 %, čo sú desiatky eur. Ukážeme vám množstvo užitočných tipov, ako na to.


Radiátory

Pred začiatkom vykurovacej sezóny odvzdušnite radiátory a nastavte termoregulačné ventily na optimálny stupeň 3. Pri odchode z domu na dlhší čas postačí stupeň 2, čo zodpovedá cca 16 až 18°C.  Ak vám je teplo, neotvárajte okná, ale nastavte termoregulačné ventily na optimálny výkon. Ideálne je udržiavať vlhkosť vzduchu na 50 až 60 %. Odporúčame využiť odparovače vody. Neprekrývajte radiátory hrubými závesmi, taktiež na nich nesušte bielizeň. Zbytočne zamedzujete prúdeniu teplého vzduchu do miestnosti.


Okná a dvere

Využite slnečné dni a vpustite dnu čo najviac slnečných lúčov cez odostreté žalúzie či závesy. Vetrajte krátko, ale intenzívne. Zároveň dbajte na to, aby sa neochladili steny a zariadenie interiéru. Nezanedbajte ani správne nastavenie doliehania okien. Ak je to potrebné, zvážte výmenu okien, prípadne investujte do celkového zateplenia domu, aby ste peniaze nemuseli doslova vyhodiť von oknom. Kvalitné okná totiž udržia v lete chlad a v zime nepustia teplo von. Podobne to platí aj s dverami, dobre zatesnite staré alebo investujte do nových.


Kúpeľňa

Namiesto kúpania vo vani uprednostnite sprchovanie, zároveň si však strážte čas, odporúčajú sa 2 minúty. Odvážnejší z vás môžu ušetriť niečo naviac otužovaním. Vyberte si úspornú sprchovú hadicu, opravte kvapkajúci vodovodný kohútik. Kvapka ku kvapke a ročne ušetríte približne 3300 litrov vody. Skvelým pomocníkom pri šetrení teploty vody je termostatická batéria, ktorá umožňuje trvalé nastavenie požadovanej teploty. Pri čistení zubov použite pohár vody namiesto tečúcej vody. Takto ušetríte aj 20 litrov vody počas jedného čistenia.

Pranie, žehlenie, umývanie riadu            

Inteligentná práčka dokáže vyprať polovičnú dávku oblečenia a zároveň prispôsobí spotrebu vody a elektriny skutočnej hmotnosti náplne. Ak máte bežnú práčku, vyhnite sa praniu pri jej čiastočnom naplnení. Využívajte eko programy, ktoré ušetria kopec vody a elektriny s rovnakým výsledkom. Podobne to platí aj pre umývačky riadu. Ak umývate riad v dreze, odporúčame ho najprv napustiť vodou so saponátom, riad odmočiť, umyť a následne opláchnuť pod tečúcou vodou. Vypratú bielizeň žehlite, pokiaľ je ešte vlhká, ušetríte 30 až 50 % energie, keďže nie je potrebné naparovanie.


Chladnička a mraznička

V prvom rade dbajte na správne umiestnenie chladničky. Nemala by stáť v blízkosti radiátora, sporáka alebo rúry. Venujte pozornosť správnemu umiestneniu potravín, neotvárajte zbytočne dvere a neodkladajte do chladničky ešte teplé jedlo. V zimnom období využívajte na ochladenie pokrmov balkón. Pravidelne odstraňujte námrazu z mrazničky, ak nemáte zrovna takú s automatickým odmrazovaním. Zabezpečte optimálnu cirkuláciu vzduchu okolo chladiča. Keďže chladnička a mraznička si celoročne vyžadujú 24 hodinovú prevádzku, stojí za to zvoliť pri kúpe ten správny typ.


Varenie a pečenie 

Pri varení využívajte kvalitné hrnce s dobre priliehajúcimi pokrievkami. Odporúčame pokrievky s nastaviteľným otvorom na odvádzanie pary. Pri použití tlakového hrnca ušetríte až 50 % energie. Ak využívate elektrický sporák alebo varnú dosku, zvoľte vždy hrniec s priemerom, ktorý zodpovedá približne priemeru platne, nepoužívajte hrnce s nerovným dnom. Využívajte zvyškové teplo. Pečte viac jedál naraz, nepredhrievajte zbytočne rúru a často neotvárajte dvierka. Na zohrievanie jedál je optimálne používať mikrovlnku, ušetríte až 70 % energie v porovnaní so sporákom.


Osvetlenie

V prvom rade vymeňte klasické žiarovky za kompaktné žiarivky alebo za svetelné LED zdroje. Vydržia dlhšie ako žiarivky a na životnosti im neuberie ani časté vypínanie a zapínanie. Pokiaľ je to možné, využívajte čo najviac denného svetla. V miestnostiach ako sú šatníky, pivnice, chodby vám skvelo poslúžia pohybové senzory. Vo veľkých izbách a na dlhých chodbách sa osvedčilo použitie viacerých vypínačov. Vedeli ste, že zlodejom svetla môže byť obyčajný prach? Nezabúdajte ho preto pravidelne utierať z tienidiel a svietidiel. Na presvetlenie vášho príbytku využite jednoduchý trik – vymaľujte na bielo.


Tipy:

  • vymeňte staré elektrické spotrebiče za nové, energeticky úsporné
  • zhasínajte v miestnostiach, v ktorých sa už nenachádzate
  • zaizolujte tepelné potrubia
  • spotrebiče, ktoré dlhší čas nepoužívate, odpojte zo siete, nenechávajte ich zbytočne v pohotovostnom režime
  • po nabití telefónu vyberte nabíjačku zo zásuvky
  • pravidelne odvápňujte rýchlovarné konvice, umývačky riadu a práčky
  • prebytočnú vodu využite na polievanie kvetov
  • namontujte si duálne splachovače na toalete


Na záver užitočná rada: platí, že najlacnejšia energia je tá, ktorú nemusíme vyrobiť, takže ňou neplytvajme.

Autor: Adela Jasenovcová

Súvisiace články


Novinka

Prečo veríme viac mýtom ako faktom

Ľahšie uveríme rozprávke ako pravde. Prečo?

Čitať viac
23
January

Čítaním k mentálnej sviežosti..

Ochráni nás čítanie pred Alzheimerovou chorobou?

Čitať viac
11
February

Tipy na originálne darčeky na záver školského roka

Čitať viac
21
June