1. 0

Ako sa popasovať s vyhorením

15. February 2023

O syndróme vyhorenia ste už určite počuli. Nie je to však výhradne otázkou iba ľudí v strednom veku. Tento mýtus už dávno neplatí. Vyhorieť do úplného tla môžu aj mladí ľudia, dokonca aj tínedžeri. Ako zistíte, že sa vám to deje? Dá sa vyhoreniu predísť? Čo robiť, aby ste uhasili požiar s čo najmenšími následkami? Poradíme vám.

Čo je vyhorenie?

Vyhorenie je stav emocionálneho, fyzického a duševného vyčerpania spôsobeného nadmerným a dlhodobým stresom. Nastáva vtedy, keď sa cítite preťažení, emocionálne vyčerpaní a neschopní plniť neustále požiadavky. S pribúdajúcim stresom začínate strácať záujem a prichádzate aj o motiváciu. Tieto aspekty vás viedli k tomu, aby ste určitú úlohu prijali a vykonali. Druhá vec je, že to bolo pod tlakom a stresom.

Vyhorenie znižuje produktivitu a odčerpáva energiu, takže sa cítite stále viac bezmocní, beznádejní, cynickí a unavení. Nakoniec môžete mať pocit, že už nemáte okoliu čo dať.

Negatívne účinky vyhorenia sa prenášajú do všetkých oblastí života - vrátane vašej rodiny, práce a spoločenského života. Vyhorenie môže spôsobiť aj dlhodobé fyzické zmeny, ktoré vás robia zraniteľnými voči chorobám, ako sú prechladnutie alebo chrípka. Vzhľadom na mnohé dôsledky je dôležité, aby ste sa s vyhorením vysporiadali hneď alebo čo najrýchlejšie, ako to ide.

Ako viete, že prichádza vyhorenie?

Vyhorenie je postupný proces. Nemusí byť na vás hneď nutne vidieť, že ste vyhorení. Mali by ste však spozornieť, ak si na sebe všimnete niektorý z týchto príznakov alebo symptómov:

  • Každý deň je zlý deň.
  • Starostlivosť o váš pracovný alebo domáci život sa zdá byť úplným plytvaním energiou.
  • Ste neustále vyčerpaní.
  • Väčšinu dňa trávite úlohami, ktoré považujete za nezáživné alebo zdrvujúce.
  • Máte pocit, že nič z toho, čo robíte, nemá význam a nikto si vás neváži.
  • Časté bolesti hlavy alebo svalov.
  • Strácate motiváciu, nálady a chuť žiť ako predtým.
  • Izolujete sa od ostatných, prípadne sa vyhovárate, pretože spoločnosť vám nerobí dobre.
  • Možno začnete zanedbávať prácu alebo najbližších.
  • A množstvo iných sprievodných javov, ktoré sa môžu na seba podobať, prípadne sme na ne zabudli.

Nenechávajte si riešenie na poslednú chvíľu. Nechceme strašiť, iba chceme upozorniť, že prevencia alebo rýchla aplikácia prvej pomoci je dôležitá. Ľudia zažívajúci vyhorenie často nevidia žiadnu nádej na pozitívnu zmenu svojej situácie. Pri nadmernom strese máte pocit, že sa topíte v povinnostiach, no vyhorenie je pocit, že ste úplne vyprahnutí. A hoci si zvyčajne uvedomujete, že ste pod veľkým stresom, nie vždy si vyhorenie všimnete, keď sa k nemu blížite.

Čo robiť, ak už zažívate vyhorenie?

Psychologička Zuzana Reľovská zo svojej dlhoročnej praxe hovorí:

“Syndróm vyhorenia je fenoménom doby, bohužiaľ, však čoraz menej prázdnym pojmom. Venujem sa syndrómu vyhorenia a jeho pestrosti od momentu, keď som prišla na to, že mám ukážkovú skúsenosť na vlastnej koži. Nikdy nekončiace štúdium psychológie a nástrojov koučingu, ako aj zákutia ľudskej duše, sú pre mňa nekonečným zdrojom prekvapenia a bez akéhokoľvek klišé – inšpirácie. Napriek tomu som v tom okamihu sama nevedela, že to, čo sa deje, je priamym následkom mnou zvoleného prístupu k životu, vrátane prístupu k práci.

Žijeme dnes dynamickú dobu plnú možností a podnetov. Dávame prednosť šírke pred hĺbkou, rýchlej reakcii pred uváženým rozhodovaním. Rútime sa životom ako o preteky bez toho, aby sme si dopriali chvíľku pre seba a premysleli si, kým naozaj chceme byť a kam smerujeme.

Sme neustále v online spojení a napriek tomu sa rozpadáme. Slová ako šialený, brutálny, príšerný – už nevyjadrujú odporné zločiny, ale naše každodenné tempo. Verím, že teraz to už pôjde želaným smerom.”

Psychologička dodáva, že vždy je dobré vrátiť sa k hodnotám, prípadne k tomu, čo nás bavilo kedysi dávno. To nám pomôže opäť nájsť nás samotných a vrátiť sa ako-tak do pôvodného znenia.

Autor: Adela Jasenovcovová

Súvisiace články


Čítaním k mentálnej sviežosti..

Ochráni nás čítanie pred Alzheimerovou chorobou?

Čitať viac
11
February

7 najprekladanejších kníh sveta-uhádnete aspoň 3?

Premýšľali ste niekedy nad tým, ktorú knihu na svete si môže prečítať najviac ľudí vo svojom materinskom jazyku naprieč svetadielmi, štátmi, mestečkami či dedinkami? Pre niektorých tvrdý oriešok, niekto vám odpovie okamžite bez zaváhania. Pozrime sa na rebríček desiatich kníh, ktoré boli preložené do najväčšieho množstva jazykov. Tipli by ste si správne aspoň tri?

Čitať viac
18
June
Novinka

Prečo veríme viac mýtom ako faktom

Ľahšie uveríme rozprávke ako pravde. Prečo?

Čitať viac
23
January