1. 0

7 najprekladanejších kníh sveta-uhádnete aspoň 3?

Premýšľali ste niekedy nad tým, ktorú knihu na svete si môže prečítať najviac ľudí vo svojom materinskom jazyku naprieč svetadielmi, štátmi, mestečkami či dedinkami? Pre niektorých tvrdý oriešok, niekto vám odpovie okamžite bez zaváhania. Pozrime sa na rebríček desiatich kníh, ktoré boli preložené do najväčšieho množstva jazykov. Tipli by ste si správne aspoň tri?

18. June 2019

Biblia

Áno, kniha, ktorá sa dočkala najväčšieho množstva prekladov je (pre niekoho prekvapivo, pre niekoho nie) práve Biblia.

Pinocchiove dobrodružstvá

Carlo Collodi napísal túto detskú knižku v roku 1883, odvtedy sa s Pinocchiom stretol pravdepodobne každý z nás. Či už v knižke, v animovanej rozprávke alebo - a to je asi najčastejšia možnosť - ste niekoho upozornili aby neklamal, lebo mu narastie nos :)

Malý princ

Knižka, v ktorej si to svoje nájdu malí aj veľkí. Antoine de Saint Exupéry napísal knihu v roku 1943 a stal sa z nej fenomén, ktorý sa dočkal nielen mnohých prekladov, ale aj divadelných či filmových spracovaní.

Čo učí Biblia?

Túto publikáciu vydalo spoločenstvo Watch Tower Bible a Tract Society of Pennsylvania - primárne ju ako zdroj informácií a poznania využívajú Svedkovia Jehovovi.

Tao Te Ching

Počuli ste už o čínskom filozofovi o zakladateľovi taoizmu? Volal sa Lao-c’ a v týmto dielom položil základy taoizmu čo sa týka filozofie, ale aj viery.

Cesta pútnika

Kresťanskú alegóriu obsahujúcu hlboké biblické pravdy napísal John Bunyan v roku 1678 a dodnes je extrémne obľúbenou a čítanou publikáciou.

Alica v krajine zázrakov

Lewis Carroll je autorom krásnej rozprávky, ktorá v dnešnej dobe opäť naberá na veľkej popularite aj vďaka veľkovýpravným filmovým spracovaniam s hviezdnym obsadením. Vedeli ste ale, že Alica má už 154 rokov? Carroll jej dobrodružstvá dopísal v roku 1865.

AK CHCTE ČÍTAŤ VIAC, OBJEDNAJTE SI PREDPLATNÉ NOVÍN A ČASOPISOV TU

Súvisiace články


Spomínate si na to, alebo ste už o tom iba čítali? Počas socializmu ste si na Slovensku určite nemohli prečítať nasledujúce diela

Mladšie generácie berú slobodu ako bežnú a neodškriepiteľnú vec, no tí starší, ktorí zažili aj temnejšie obdobie skúmania a kontroly informácii - štátnu cenzúru - vedia, že aj takú obyčajnú vec ako knižku niekedy netreba brať ako samozrejmosť. 

Čitať viac
15
May
Novinka

Ako nájsť v živote rovnováhu

Váš život začal v momente, keď ste sa narodili. Každý jeden deň hľadáte balans.

Čitať viac
27
October

Klimatická úzkosť

Trpíte ňou aj vy?

Čitať viac
17
August