1. 0

Ručné práce sú opäť trendy

Viete si predstaviť ručné práce ako prírodné antidepresívum? 

17. November 2022

Viete si predstaviť ručné práce ako prírodné antidepresívum? Aj keď to vyzerá na prvý pohľad možno neuveriteľne, odpoveď je áno. Pri tvorivej činnosti totiž klesá hladina stresových hormónov a zároveň sa vylučuje hormón šťastia – serotonín. Cítite sa uvoľnene a príjemne, tešíte sa na výsledok práce aj na slová uznania, či finančné ohodnotenie. Taktiež rukami vyrobené kúsky sú originálnym darčekom pre blízkych. Poďte sa s nami pozrieť, ktoré ručné práce sú opäť in.

Šitie odevov a doplnkov

Napriek tomu, že dnes sú výklady plné rôznych módnych kúskov, mnoho žien a dievčat staví na originalitu a svoje vysnívané šaty si ušije doma. Základom je kvalitný strih, ktorý nájdete na internete alebo v časopise. Svoju domácnosť si môžete skrášliť vlastnoručne ušitými závesmi, vankúšmi, prestieraním, deti potešíte šitými hračkami alebo interaktívnymi knižkami.

Trendy sú aj prerábky odevov, kedy môžete pri troche fantázie zatočiť s nenosenou nudnou pánskou košeľou a vytvoriť z nej originálne šaty za pomoci nožníc, šijacieho stroja, efektných nášiviek, volánov alebo mašlí. S kabelkou ušitou z nepotrebných džínsov budete isto za hviezdu a zároveň ušetríte nielen peniaze, ale i našu planétu.

Korálikovanie

Koráliky môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, ale hádam tie najkrajšie a najfarebnejšie sú koráliky vyrobené zo skla. Nemusia mať vždy guľatý tvar, môžu to byť slzičky, kocky, kvetiny, motýle. Spájaním korálikov za pomoci kovových nitov, ihiel a reťazoviny si vyrobíte očarujúcu bižutériu. 

Nezabudnite si zaobstarať sadu klieští na bižutériu. Zručnejšie z vás sa možno pustia aj do šitých šperkov, kedy sa využívajú koráliky takmer od veľkosti makového zrnka, ale aj stuhy, kabošony a kovové komponenty na dotvorenie. Táto metóda je náročnejšia na čas a precíznosť. Ani sa nenazdáte a pohltí vás farebný svet fantázie a lesku.

Pletenie

Internet je plný skvelých návodov, vďaka ktorým si môžete upliesť sveter, čiapku, šál, tuniku i obliečku na vankúš. Potrebujete priadzu, vhodné ihlice a chuť tvoriť. Začiatočníčky zvládnu vytvoriť plastické efektné vzory striedaním hladkých a obrátených očiek, pokročilé žienky sa môžu pustiť do náročnejších vypletaných vzorov s použitím viacerých farebných priadzí.

Pletenie má i množstvo skrytých výhod. Nielenže si vyrobíte pekný kúsok na seba, ale precvičíte si pamäť, pozornosť a priestorovú orientáciu. Ak máte podozrenie na ťažkosti s jemnou motorikou alebo potrebujete rozhýbať stuhnuté kĺby, neváhajte a vezmite do rúk ihlice a začnite čarovať.

Háčkovanie

Kto by si nepamätal háčkovanú deku na babičkinom televízore? Alebo veľký háčkovaný prehoz skrývajúci voňavé periny v jej útulnej spálni?  V sedemdesiatych rokoch minulého storočia neexistovala takmer žiadna domácnosť bez háčkovaných doplnkov. Tento druh ručnej práce si opäť získal svoju popularitu a okrem babičiek si ho obľúbili aj mladé dievčatá.

Vďaka návodom, ktoré pozostávajú z rôznych symbolov a skratiek, im spod rúk vychádzajú šále, čiapky, kabelky, košíky, vianočné ozdoby i mäkučké háčkované zvieratká. Ak si chcete aj vy vytvoriť niečo pekné, budete potrebovať priadzu a háčik vhodnej veľkosti, ktorá je uvedená na etikete priadze.

Plstenie

Táto technika patrí medzi najstaršie textilné techniky a predpokladá sa, že ju vynašli pastieri, ktorých vďaka nej v zime ohrieval teplý vlnený kabát a v lete, naopak, chladil. Plstenie je pomerne fyzicky náročné a vyžaduje si veľkú dávku trpezlivosti, no napriek tomu sa teší veľkej obľube aj dnes. Zväčša sa využívajú dve techniky plstenia – suché a mokré.

Pri suchom plstení sa používa špeciálna ostrá ihla s háčikom na konci, ovčia vlna a molitanová podložka. Touto metódou uplstíte menšie veci ako náušnice, brošne, zvieratká. Pri mokrom plstení sa vlna namočí do mydlovej vody a trením, hádzaním alebo rolovaním vzniknú tašky, kabelky, klobúky. Okrem kvalitného olivového mydla budete potrebovať aj teplú a studenú vodu, bublinkovú fóliu, gumovú podložku.

Tvorba keramiky

Ak si chcete dopriať tvorivý relax a láka vás kontakt s hlinou, sadnite si k hrnčiarskemu kruhu a nechajte sa vtiahnuť do dávnych čias, kedy sa nádoby vyrábali len z hliny. Keďže vybavenie keramickej dielne si vyžaduje určité investície, prihláste sa na kurz keramiky, kde vás do jej tajov uvedú skúsení inštruktori.

Domov si odnesiete krásnu vázu, misku alebo svietnik. Ak si chcete vyskúšať výrobu drobných keramických predmetov doma, zadovážte si samotvrdnúcu terakotovú hmotu a pustite sa do tvorby korálikov, ozdôb na kvetináče alebo príveskov. Pri tejto činnosti sa zabavia dospelí i deti. Aj keď výrobok môže byť zo začiatku troška kostrbatý, je to originál a má svoju hodnotu.

Z ďalších ručných prác, ktoré sú opäť in, spomeňme maľbu na textil, vyšívanie, tkanie, tvorbu macrame dekorácií. Či sa pustíte do tej alebo onej ručnej práce, výsledok stojí za to, pretože je zhmotnením vášho úsilia. Ak chcete načerpať ďalšie inšpirácie, vyberte si niektorý z našich titulov v ponuke.

Autor: Adela Jasenovcová

Súvisiace články


Ochrana zásielky pri doručovaní novín a časopisov

Vedeli ste, že ochrana zásielky nie je samozrejmosťou? 

Čitať viac
17
December

Inšpirácie pre umelecké projekty a hobby

8 nápadov, ako sa nechať inšpirovať jesennou atmosférou.

Čitať viac
26
October

Noviny ako ich (ne)poznáte. Čítate ich dennodenne, viete však, kedy vznikli?

Niekto by nám mohol oponovať, že v dnešnej digitálnej dobe už noviny ako také pomaly ale isto zanikajú a všetko nájdeme online. Áno, je pravda, že väčšina z nás si už aktuálne informácie vyhľadá na internete, pípne im notifikácia či zasvieti správa a vedia, čo sa za posledných pár hodín udialo. No stále medzi nami existujú skalní fanúšikovia papierových novín, bez ktorých si niektorí svoju rannú kávičku len sotva vedia predstaviť. 

Čitať viac
01
June