1. 0

Klimatická úzkosť

Trpíte ňou aj vy?

17. August 2023

Je tento druh úzkosti cestou k udržateľnejšiemu životu? Alebo ide skôr o bolesť a zároveň radosť zo zmeny?

Poďme sa na to pozrieť bližšie. Súčasný stav našej planéty a rastúca hrozba klimatických zmien prináša do života mnohých ľudí nové pocity úzkosti a obáv. Klimatická úzkosť, označovaná aj ako ekologická či environmentálna úzkosť, je emocionálna reakcia na znepokojenie z budúcich dopadov znečistenia, úbytku biodiverzity a zmeny klímy. Je dôležité chápať túto úzkosť a nájsť spôsoby, ako ju premeniť na konštruktívne opatrenia pre lepšiu budúcnosť nás, aj našich detí.

Radosť aj bolesť 

Podľa psychológov zohrávajú radosť a bolesť kľúčovú úlohu v našich životoch. Radosť nás motivuje k hľadaniu príjemných zážitkov a zlepšovaniu nášho pohodlia. Na druhej strane, bolesť nás motivovala k zabrániť nepríjemným situáciám, chráni nás, aj našich blízkych. Táto psychologická dynamika môže byť aplikovaná aj na klimatickú úzkosť.

Riešenie alebo problém?

Radi by sme zdôraznili, že riešenie klimatickej úzkosti nespočíva len v individuálnych rozhodnutiach, ale aj v komplexných zmenách systému. Kľúčom je nastaviť systém tak, aby neekologické správanie bolo drahšie. Týmto spôsobom by sme boli motivovaní k rozhodnutiam, ktoré sú priateľskejšie a rešpektujúce voči životnému prostrediu. Finančné stimuly môžu hrať dôležitú úlohu pri usmerňovaní nášho konania smerom k udržateľnosti.

Nie je však dostačujúce zamerať sa len na zvyšovanie cien za neekologické produkty. Potrebujeme aj edukáciu a povedomie o dôsledkoch našich činov. Informovaní ľudia majú sklon k tomu, že prijímajú zodpovedné rozhodnutia. Klimatická úzkosť môže byť hnacím motorom pre túto edukáciu. Ľudia, ktorí sa obávajú budúcich dôsledkov zmeny klímy, budú pravdepodobne viac ochotní dozvedieť sa o tom, ako môžu zmeniť svoje správanie.

Čo na to systém?

Aby sa niečo pohlo, potrebujeme aj podporu zo strany vlád a firiem. Investície do obnoviteľných zdrojov energie, udržateľných technológií a environmentálne zodpovedného podnikania môžu vytvoriť prostredie, kde sú ekologické alternatívy aj dostupné a konkurencieschopné. Týmto spôsobom by sa bolesť spojená s ekologickými obavami mohla premeniť na radosť zo zistenia, že sa konečne presúvame k udržateľnejšiemu spôsobu života.

Emócia ako základ správneho rozhodnutia

Klimatická úzkosť je reálna a dôležitá emócia, ktorá nás môže motivovať k pozitívnym zmenám. No je dôležité nájsť rovnováhu medzi úzkosťou a optimizmom. Namiesto toho, aby sme sa nechali ochromiť strachom z budúcnosti, mali by sme túto úzkosť pretransformovať na presné kroky smerujúce k udržateľnej budúcnosti.

Je kľúčové uvedomiť si, že naše rozhodnutia majú význam a môžu ovplyvniť budúcnosť planéty. Kombinácia finančných stimulov, edukácie a podpory zo strany spoločnosti môže viesť k pozitívnym zmenám. Ako sa hýbeme vpred, mali by sme pamätať na to, že systém musíme nastaviť tak, aby to, čo je neekologické, bolo drahšie. Týmto spôsobom môžeme posunúť našu spoločnosť k udržateľnejšiemu a radostnejšiemu spôsobu života pre nás všetkých.

Autor: Adela Jasenovcová



Súvisiace články


Čítaním k mentálnej sviežosti..

Ochráni nás čítanie pred Alzheimerovou chorobou?

Čitať viac
11
February

18 tipov na netradičnú dovolenku

Čitať viac
04
July

História krížoviek

Lúštime viac ako 100 rokov

Čitať viac
04
September