1. 0

Ako nájsť v živote rovnováhu

Váš život začal v momente, keď ste sa narodili. Každý jeden deň hľadáte balans.

27. October 2022

Nie je to jednoduché ani banálne. Rodina, práca, škola, vzťahy. Máte dni, kedy sa z týchto aspektov tešíte viac a inokedy menej. Nájsť skutočnú rovnováhu, je umenie, výzva aj zručnosť. Kľúčom je zostať stále v prítomnosti a pokúsiť sa vyťažiť z nej maximum.

Nie vždy je však dôvod na úsmev a šťastie. Nie vždy si viete všimnúť a precítiť to, čo je v živote krásne. Treba však podotknúť, že aj nepríjemné chvíle sú súčasťou života a treba sa s nimi spriateliť. Sprevádzajú vás na každom kroku a nemôžete sa ich len tak ľahko zbaviť. O to viac potom doceníte to, čo dobré sa vám na ceste životom stane.

 Žiť na tomto svete je pre každého výnimočná príležitosť. Môžete naplno vnímať, ochutnať, vidieť, počuť, dotknúť sa. Všetky vaše zmysly pracujú naplno. Nie zriedka túto chémiu naruší vonkajší svet, udalosti, zdravie, či nedostatočne naplnené očakávania a túžby. Nie ste v tom sami.

Svet okolo vás sa skladá z mnohých fragmentov, ktoré však možno občas prehliadnete. Napríklad, že sa blížia Vianoce, ako krásne vonia káva alebo že vaši blízki prežívajú lepšie časy. Často dôsledkom pohnutých nepríjemnejších pocitov, ktoré vami otrasú alebo vás sklamú, môže byť práve strata pocitu rovnováhy. No z každej situácie sa dá poučiť a vziať niečo do budúcnosti. Či dobré alebo zlé, to nechávame na vás.

 Ak cítite, že v týchto časoch strácate pôdu pod nohami, skúste si prejsť tieto 3 odporúčania.

1. Zamerajte sa na prítomnosť

Hoci to môže pôsobiť odstrašujúco a príliš fatalisticky, máte šťastie, že ste nažive. Môžete si v zdraví užívať to, čo máte. Aj keď si možno v tejto chvíli nemyslíte, že je toho dosť. Ľahko sa to povie iba v prípade, keď práve prežívate pekné obdobie. Ak je vám ťažko, zamerajte sa na prítomnosť. Iba tak viete vnímať krásu a dobrý pocit zo sveta a zo seba.

Ak žijete v prítomnosti, nie v minulosti, ani budúcnosti, rovnováhu obnovíte omnoho rýchlejšie. Neznamená to, že všetko negatívne okolo vás sa vymaže. Ani to, čo bolo alebo bude. Čo je najdôležitejšie, je práve naplno si uvedomovať to, čo máte. A nie je toho málo.

2. Zmierte sa s vekom

Viete, koľko máte rokov? Nevadí ak nie, výsledné číslo nie je vôbec dôležité. Po istej stránke je to smerodajný údaj, ktorý však môže byť klamlivý. Môže vám napovedať, že isté veci sa už v nejakom veku nerobia, nehodia alebo nepatria. Často vás ovplyvní aj spoločnosť alebo kultúra.

Starnutie je proces, ktorý sa nedá nijako ovplyvniť, pretože čas je neúprosná veličina. Pribúdanie rokov sa vzťahuje na každého človeka na tejto planéte. Preto je dobré nepodľahnúť trendom a neprestávať robiť veci, ktoré vás bavia len preto, že máte konkrétny vek. Pretože práve koníčky, relax a zábava dodávajú potrebný balans nášmu životu.

3. Rozhodnite sa pre život

Povedzte si nahlas: „Teraz je najlepšie obdobie môjho života. Som zaň vďačná, vďačný.“

Základná zručnosť a nástroj človeka, je vďačnosť. Byť vďační za malé veci, za drobné radosti je kľúčom k vyrovnanému životu. Rovnováha sa prejavuje nie na mentálnej, rozumovej úrovni, ale na úrovni tela. Možno sa cítite vyčerpaní, unavení a frustrovaní. Urobte si malé rituály, ktoré vás potešia. Nemusíte hneď podniknúť veľké veci. Stačia drobnosti. Horúca čokoláda, dobrá kniha, meditácia, masáž, vonná sviečka, spánok.

Tip na vrátenie rovnováhy:

Vezmite si sedem kamienkov alebo fazuliek a vložte ich do pravého vrecka. Počas dňa si všímajte okolitý svet. Jeho farby, vône, tvary. Ak zbadáte niečo, čo vo vás prebudí príjemný pocit, presuňte kamienok do ľavého vrecka. Môže to byť akákoľvek maličkosť, slnečné lúče, motýľ na okne, prítulný pes. Pozorujte, čo sa vo vás deje. Pomocou tohto krátkeho cvičenia sa vám vráti lepšia nálada a časom sa vráti aj stratená rovnováha.

Veríme, že dnešok prežijete naplno. Odporúčame siahnuť aj po niektorom z našich časopisov na tieto témy. 

Autor: Adela Jasenovcová

Súvisiace články


Novinka

Zmeny v živote? Ako prežiť ďalšiu dobu transformačnú.

Čitať viac
19
February

Aké žánre vo svete kníh sú najobľúbenejšie?

Čitať viac
11
March

Oživenie mágie?

Francúzska mládež sa počas Covid-19 obrátila k tarotu a astrológii.

Čitať viac
19
October